«Αδιέξοδο» για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

Μέρκελ: Δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 12:25
UPD:12:51

«Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις θέσεις των μεν και των δε» είπε η γερμανίδα καγκελάριος στους δημοσιογράφους.

A- A A+

Σε βαρύ κλίμα προσέρχονται σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, που διεξάγονται για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες, καθώς δεν διαφαίνεται να υπάρξει σύγκλιση απόψεων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2014-2020.

Προσερχόμενη στην έδρα της Ε.Ε., η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία.

«Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις θέσεις των μεν και των δε» είπε η γερμανίδα καγκελάριος απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει ότι η νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό 2014-2020 που παρουσιάσθηκε χθες το βράδυ από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ δεν είναι ικανοποιητική.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η Α. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής (2)

Η Α. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής

«Θεωρώ ότι δεν υπήρξε σε αυτό το στάδιο ικανοποιητική πρόοδος. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε παιχνίδια, ούτε να μεταφέρουμε χρήματα από ένα τομέα του προϋπολογισμού σε έναν άλλον. Πρέπει να περικόψουμε δαπάνες που δεν μπορούμε να αντέξουμε . Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, αυτό πρέπει να συμβεί και εδώ», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, που έφθασαν λίγο πριν από τον Ντέιβιντ Κάμερον, απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
O Ντ. Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής (2)

O Ντ. Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν αρκέσθηκε να δηλώσει ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει στον ορίζοντα συμφωνία ανάμεσα στους 27.

Περισσότερο αισιόδοξη εμφανίστηκε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, υπσοτηρίζοντας ότι η νέα πρόταση του Ρόμπεϊ αποτελεί καλή βάση διαπραγμάτευσης.

Πρόταση Ρόμπεϊ για μετριοπαθή προϋπολογισμό

Περίπλοκη χαρακτήρισε από την πλευρά του τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, κατά τη διάρκεια των χθεσινών εισαγωγικών του δηλώσεων. «Ευτυχώς αυτό το ζήτημα μας απασχολεί μόνο κάθε επτά χρόνια», πρόσθεσε.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σύνοδος Κορυφής: Εισαγωγική δήλωση Χ. Βαν Ρόμπεϊ

Εισαγωγική δήλωση Χ. Βαν Ρόμπεϊ

Η δική του πρόταση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια καθώς, όπως είπε, οι καιροί αυτό απαιτούν.

Σύμφωνα με τον Ρόμπεϊ, για να γίνουν περισσότερα με λιγότερα χρήματα, χρειάζονται πολιτικές επιλογές και αυτό είναι επώδυνο. Για το λόγο αυτό ζήτησε λογική και ρεαλισμό.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αφορά το υπόλοιπο της δεκαετίας και θα πρέπει να είναι προσανατολισμένος προς το μέλλον.

Όπως ανέφερε, η πρότασή του εστιάζει στις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές και σε διάφορους οικονομικούς τομείς σχετικά με την έρευνα και τις επενδύσεις.

Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να εργαστούμε έχοντας στο μυαλό τόσο το ευρωπαϊκό όσο και τα εθνικά συμφέροντα. «Μαζί θα βρούμε μια ισορροπημένη λύση. Είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι μέσα στις δυνατότητές μας», κατέληξε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς