Δ. Μάρδας: Οι αποφάσεις του Eurogroup δεν μας έδωσαν παρά μία ανάσα

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 17:21
UPD:17:21

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνη της αφετηρία για την αλλαγή κλίματος στην ελληνική οικονομία.

A- A A+

Οι αποφάσεις του Eurogroup δεν μας έδωσαν παρά μόνο μια «ανάσα», επισημαίνει ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στο naftemporiki.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, η συμφωνία που επετεύχθη δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνη της αφετηρία για την αλλαγή κλίματος στην ελληνική οικονομία, καθώς, όπως εξηγεί, για να γίνει αυτό χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, ικανές να οδηγήσουν στην αύξηση της συνολικής παραγωγής της χώρας.

Ειδικότερα, ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ αξιολογεί ως θετικό σημείο της συμφωνίας το σκέλος της μείωσης του χρέους στο 125% του ΑΕΠ το 2020, με ένα τρόπο που όπως αναφέρει, «δεν έχει σχέση με το παραδοσιακό κούρεμα». «Προς το παρόν εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι οδηγηθήκαμε σε κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αλλά όλη αυτή η ιστορία δεν μας έδωσε παρά μόνο μια ανάσα», παρατηρεί.

Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι αν δεν γίνουν κάποιες αυτονόητες ενέργειες «όσα χρήματα και εάν πάρουμε δεν πρόκειται να πιάσουμε το στόχο του χρέους της τάξης του 125% ως ποσοστό του ΑΕΠ έως το 2020».

Όπως διευκρινίζει, πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου ή η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα δεν απαιτούν χρήματα, αλλά πολιτικές πρωτοβουλίες. «Το να μαζέψουμε τη φοροδιαφυγή που αναφέρεται σε εισοδήματα της τάξης των 52 δισ. ευρώ αυτό άπτεται των όποιων πρωτοβουλιών που συνδέονται με πολιτικές αποφάσεις», εξηγεί.

Παράλληλα, κάνει λόγο για σοβαρό πρόβλημα θεσμών στην ελληνική οικονομία. «Το θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας πάσχει. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Φόρουμ Ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, βρίσκεται στην 91η θέση σε σύνολο 144 κρατών», σημειώνει.

Το πρόβλημα αυτό αντανακλά, κατά τον ίδιο, τη χαμηλή αποτελεσματικότητα της πολιτικής ηγεσίας, κάτι το οποίο θεωρείται από τους επενδυτές το πρώτο μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά στη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού κλίματος.

«Αν δεν διορθωθούν κάποια πράγματα δεν μπορούμε να απεμπλακούμε από αυτή τη διαχειριστική λαίλαπα», καταλήγει ο κ. Μάρδας, επισημαίνοντας ότι η εκκίνηση της οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πολιτικής, τα οποία θα οδηγήσουν στην αύξηση της συνολικής παραγωγής.

Επιμέλεια: ΑΛΕΞΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Προτεινόμενα για εσάς