Μ. Δαμανάκη: Ανάσα για Ελλάδα και Ευρώπη οι αποφάσεις του Eurogroup

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 21:26

Σύμφωνα με την κ. Δαμανάκη, είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι δανειστές μας αναγνώρισαν ότι οι στόχοι του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ήταν ανέφικτοι και οι αρχικές εκτιμήσεις άστοχες οδηγώντας σε ύφεση και ανεργία.

A- A A+

Ανάσα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη χαρακτήρισε τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, σημειώνοντας πως οι θυσίες των ελλήνων πολιτών, που υποφέρουν, δεν πήγαν χαμένες.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες δυσκολίες και μένουν πολλά να γίνουν για να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης και βιωσιμότητας.

«'Έχουμε ακόμη μπροστά μας την εφαρμογή των επώδυνων αποφάσεων, που μόλις ψηφίστηκαν από τη Βουλή, για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα θέσουν τη βάση για την αλλαγή πορείας της οικονομίας προς την ανάπτυξη και την απασχόληση», υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στην Ευρωζώνη, είπε ότι με τις αποφάσεις της έδειξε πως θέλει να παραμείνει ισχυρή ενώ για τους εταίρους υποστήριξε πως έκαναν κάποια βήματα κοινοτικής αλληλεγγύης.

Το σημαντικότερο, σύμφωνα με την κ. Δαμανάκη, είναι ότι οι δανειστές μας αναγνώρισαν ότι οι στόχοι του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ήταν ανέφικτοι και οι αρχικές εκτιμήσεις άστοχες και οδήγησαν σε ύφεση και ανεργία. Δηλαδή αναγνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση της κρίσης δεν επιτυγχάνεται με συνταγές υπερβολικής λιτότητας και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας μόνο.

«Έτσι, δικαιωνόμαστε όσοι υποστηρίξαμε, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος, ότι δεν πρέπει να ακολουθείται σε βάρος της ανάπτυξης και ότι πρέπει να συνδυάζεται με κοινωνικές εξισορροπητικές πολιτικές ώστε να αποφεύγεται η παρατεταμένη ύφεση και η κοινωνική αδικία», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς