Φέκτερ: Επικεφαλής κυβέρνησης ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2012 12:43
UPD:12:43

Ερωτηθείσα αν θα επιθυμούσε να διαδεχτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup, η κ. Φέκτερ απάντησε: «Αυτή είναι μία θέση για επικεφαλής κυβέρνησης και όπως γνωρίζετε δεν είμαι επικεφαλής κυβέρνησης. Οι υπεύθυνοι θα αποφασίσουν πως θέλουν να το χειριστούν».

A- A A+

Ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να είναι επικεφαλής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία στο τέλος του χρόνου.

Ερωτηθείσα αν θα επιθυμούσε να τον διαδεχτεί, η κ. Φέκτερ απάντησε: «Αυτή είναι μία θέση για επικεφαλής κυβέρνησης και όπως γνωρίζετε δεν είμαι επικεφαλής κυβέρνησης. Οι υπεύθυνοι θα αποφασίσουν πως θέλουν να το χειριστούν».

Η Συνθήκη της ΕΕ δεν θέτει προϋποθέσεις για τον επικεφαλής του Eurogroup, ορίζοντας μόνο ότι το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να επιλεγεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης μέσω πλειοψηφίας και η θητεία του θα έχει διάρκεια δυόμιση χρόνια.

Όπως επισημαίνει το Reuters, o διπλός ρόλος του Γιουνκερ δημιούργησε, ωστόσο, έναν βολικό δεσμό ανάμεσα στους 17 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, λειτουργώντας ως γέφυρα ανάμεσά τους.

To τελευταίο διάστημα, πολλά ονόματα ακούγονται ως πιθανοί διάδοχοί του, μεταξύ των οποίων του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του φινλανδού πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν, του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Μόντι και του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Πηγές:ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς