Εν αναμονή απόφασης για την εκταμίευση

Μέρκελ: Η Ελλάδα αξίζει τη γερμανική στήριξη
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012 11:48
UPD:13:46

A- A A+

Στις Βρυξέλλες στρέφεται σήμερα η προσοχή, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων με σκοπό να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι κατά το σημερινό Eurogroup θα βρεθούν τρόποι για κάλυψη των κενών στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς για το αν θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, ο κ. Ρεν απάντησε: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε τρόπο. Η σημερινή απόφαση θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ελλάδα» και «θα διώξει τα σύννεφα που υπάρχουν» πάνω από τη χώρα.

Την ελπίδα να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη δόση εξέφρασε και η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Ολι Ρεν στη σύνοδο του Eurogroup

Ο Ολι Ρεν στη σύνοδο του Eurogroup

Η γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε πως οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις έχουν αποδώσει και αξίζουν τη στήριξη της Γερμανίας.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να φθάσουμε στη σωστή απόφαση για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Τη βεβαιότητα ότι σήμερα θα δοθεί το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 34,4 δισ. ευρώ είχαν εκφράσει, εξάλλου, την Τετάρτη κοινοτικοί αξιωματούχοι και εταίροι. Η δόση θα εκταμιευθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Π. Μοσκοβισί στη σύνοδο του Eurogroup

Ο Π. Μοσκοβισί στη σύνοδο του Eurogroup

Σχέδια για επαναγορά όσων ομολόγων έμειναν εκτός PSI

Όπως έγινε γνωστό χθες, οι τιμές των ομολόγων που προσέφεραν εγχώριοι και ξένοι πιστωτές ανήλθαν στις μέγιστες τιμές από το εύρος διακύμανσης που είχε προσδιορίσει ο ΟΔΔΗΧ, γεγονός το οποίο αύξησε το κόστος της επαναγοράς και απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια ύψους 1,29 δισ. ευρώ, προκειμένου να προσεγγιστεί ο αρχικός στόχος της μείωσης του χρέους.

Εγγραφο της Ευρωζώνης αναφέρει πως για να καλυφθεί η απόσταση από το στόχο, σχεδιάζεται η επαναγορά και των ομολόγων που έμειναν εκτός PSI, δηλαδή των ομολόγων αλλοδαπού Δικαίου.

Στη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης του Εurogroup στις 3 Δεκεμβρίου, αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει ότι «εάν η απόκλιση από το στόχο είναι μικρή, τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, θα βρεθεί λύση, αντίθετα εάν είναι μεγάλη, θα χρειαστεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τη «Ν», η απόκλιση του 1,29 δισ. ευρώ θεωρείται μικρή στις Βρυξέλλες και γι' αυτό εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα καλυφθεί σήμερα το πρωί. Χθες έγινε τηλεδιάσκεψη των τεχνοκρατών της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup για να προετοιμάσει τη σημερινή συζήτηση των υπουργών και συζήτησε τα διάφορα σενάρια, όπως την κάλυψη του ποσού από το υφιστάμενο δάνειο που θα λάβει η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή ακόμη μέσω της έκδοσης ομολόγων. Εκείνο που φαίνεται πιο δύσκολο είναι να εγκριθεί πρόσθετο ποσό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς