Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011 06:00

A- A A+

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές, ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη στα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα 2,5 ετών, καθώς οι μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω εικασιών ότι η ζήτηση των εν λόγω προϊόντων θα αυξηθεί καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται.

Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο και της μικρότερης ανταγωνίστριάς της Rio Tinto Group σημείωσαν άνοδο τουλάχιστον 1,7% στο Σύδνεϋ μετά την πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας για ταχύτερη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος. Ανοδο 1,1% σημείωσαν στη Σεούλ οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής τσιπ μνήμης για κομπιούτερ μετά την ανακοίνωσή της ότι μαζί με την International Business Machines Corp. θα κατασκευάσουν τσιπ για συσκευές συμπεριλαμβανομένων των smartphones.

O MSCI Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,8% φθάνοντας στις 139,43 μονάδες στις 10:23 π.μ. στο Τόκιο, οδεύοντας προς τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τον Ιούνιο του 2008. Τέσσερις μετοχές σημείωναν κέρδη σε κάθε μία που σημείωνε απώλειες μεταξύ των μετοχών του περιφερειακού δείκτη. Πέρυσι ο δείκτης σημείωσε άνοδο 14,3% διευρύνοντας τα κέρδη 34% που σημείωσε το 2009, καθώς η βελτίωση των εταιρικών κερδών και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ, εξισορρόπησαν τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρώπη και τα μέτρα της Κίνας κατά του πληθωρισμού.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,7%, ενώ στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi ισχυροποιήθηκε 0,5%. Ανοδο 0,9% σημείωσε στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 Index.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index αναρριχήθηκε 1,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Δεκέμβριο και την έναρξη της κρίσης που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην πολιτεία Κουΐνσλαντ.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,8% φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008.

Το ευρώ ανατιμήθηκε έως τα 108,08 γιέν σήμερα στο Τόκιο από τα 107,92 στα οποία διαμορφώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. Το ισχυρό ευρώ τονώνει την αξία των ευρωπαϊκών κερδών των ιαπωνικών εταιρειών όταν αυτές τα μετατρέπουν στο τοπικό νόμισμα.

Το ευρώ ισχυροποιήθηκε καθώς πτωτικά κινήθηκε το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας. Η χώρα επιδιώκει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού μετά την ένταξη της Ελλάδας και της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου ανατιμήθηκε 0,8% χθες στη Νέα Υόρκη φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 3 Οκτωβρίου του 2008. Στο London Metal Exchange (LME) ο δείκτης των έξι μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του αλουμινίου, σημείωσε χθες άνοδο 1,9%, τη μεγαλύτερη άνοδο σε ένα μήνα.

Πέρυσι ο MSCI Asia Pacific Index ισχυροποιήθηκε 14,3%, έναντι ανόδου 12,8% του S&P 500 και 8,6% του Stoxx Europe 600 Index.

Προτεινόμενα για εσάς