«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει όμως λόγους να ελπίζει, καθώς υπάρχουν προοπτικές μιας νέας ανάπτυξης», δήλωσε ο επίτροπος για την Ενιαία Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.
«Σε δύσκολες συνθήκες έλαβε μια ορθή απόφαση και καταβάλλει σκληρές προσπάθειες που έχουν νόημα και επίσης, η Ελλάδα πρέπει να προασπίσει τον ρόλο της στην ευρωζώνη», πρόσθεσε.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους και οι χρηματαγορές δεν πρέπει να υποτιμήσουν τούτο το μήνυμα», τόνισε ο κ. Μπαρνιέ και υπογράμμισε την έμφαση που αποδίδει η ΕΕ στη «διακυβέρνηση, την επιτήρηση και τον συντονισμό».
Ως προς την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ο επίτροπος εξήρε τη «μεγάλη αποφασιστικότητα» της χώρας μας σε αυτή τη διαδικασία και τόνισε πως γενικώς ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από τους χρόνους της ενσωμάτωσης, πρέπει όμως να επιδειχθεί μεγαλύτερη προσοχή στην «ποιότητά της».
Σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο ενοποίησης ελληνικών τραπεζών, ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε πως «η Επιτροπή δεν δίνει οδηγίες σε όλους τους τομείς» και παρατήρησε πως πάντως «οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα των ιδίων κεφαλαίων». «Αν θα κάνουν αναδιαρθρώσεις ή συνενώσεις, είναι δική τους υπόθεση», πρόσθεσε.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ακόμα ότι «η Ελλάδα έχει πραγματικά πλεονεκτήματα στη γεωργία, τον τουρισμό και τη ναυτιλία καθώς έχει μια οικονομία ανοιχτού τύπου», ενώ υπογράμμισε πως ο ίδιος θα ολοκληρώσει τον Μάρτιο την επεξεργασία για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και θα ασκήσει μια «αυστηρή επιτήρηση, ώστε να μη ξεφύγει κανένας παίκτης του χρηματοπιστωτικού τομέα».
Συνάντηση με Φ. Πετσάλνικο
Στο πλαίσιο των επαφών του, ο κ. Μπαρνιέ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου τόνισε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη για την Ελλάδα, με σημαντικές, επώδυνες, αλλά και αναγκαίες αποφάσεις, προκειμένου να βγει η χώρα από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
Ο κ. Πετσάλνικος επεσήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του ελληνικού Κοινοβουλίου να συνεχίσει την προσπάθεια για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
Υποστήριξε ακόμη πως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αντιμετώπιση των προβλημάτων θα πρέπει να γίνεται συνολικά γιατί «αν επανέλθουμε σε εθνικές πολιτικές», όπως είπε χαρακτηριστικά, «τότε κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, οπότε σε τέτοιες συνθήκες, καμία μεγάλη ή ισχυρή οικονομία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει μόνη της και το όραμα της ενωμένης Ευρώπης για το οποίο αγωνιστήκαμε θα σβήσει».
Σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, απαιτούνται άμεσες αποφάσεις από την Ε.Ε, «με κοινό και βασικό στόχο μια Ευρώπη για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες».
Από την πλευρά του ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι γνωρίζει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τόνισε ότι υπάρχουν κοινές δυσκολίες, τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη με ενότητα.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στα εθνικά κοινοβούλια και στη συνεργασία με αυτά θίγοντας ταυτοχρόνως το θέμα της ενσωμάτωσης των κοινοτικών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο.
Ο Πρόεδρος της Βουλής από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι τα νομοσχέδια της κυβέρνησης που έρχονται στη Βουλή για την ενσωμάτωση οδηγιών-κειμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πάντα προτεραιότητα στη συζήτηση και ψήφισή τους.