Αναστολή της ρύθμισης για τα μη συνεργάσιμα φορολογικώς κράτη ζητεί το ΕΒΕΘ

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 17:58
A- A A+

Την αναστολή της ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών για τα μη συνεργάσιμα φορολογικώς κράτη, μεταξύ των οποίων η πΓΔΜ και το Χονγκ Κονγκ, ζητεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), υποστηρίζοντας ότι, πέραν των κινδύνων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, η Ελλάδα ρισκάρει να βρεθεί υπόλογη και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Πιο συγκεκριμένα, με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργηο Παπακωνσταντίνου, η διοίκηση του ΕΒΕΘ ζητεί να υπάρξει εναλλακτική ρύθμιση, «η οποία δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία πολλών εκ των επιχειρήσεων της περιοχής μας, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα».

Από τις χώρες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου, προστίθεται στην επιστολή, «εισάγουν εμπορεύματα ή πρώτες και βοηθητικές ύλες πολλές βορειοελλαδίτικες επιχειρήσεις, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα».

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ακόμη ότι «σε καμία από τις φορολογικές νομοθεσίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υφίσταται τόσο ακραία ρύθμιση».

Το ΕΒΕΘ σημειώνει επίσης ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερος κατάλογος, εγκεκριμένος από τον ΟΟΣΑ, με τις μη συνεργάσιμες χώρες, ο οποίος να είναι δεσμευτικός για τις χώρες-μέλη του. Είναι προφανές επομένως ότι κάθε χώρα έχει αρκετά μεγάλο βαθμό ελευθερίας στον προσδιορισμό των χωρών που θεωρεί μη συνεργάσιμες φορολογικά».

Σύμφωνα, μάλιστα, με το ΕΒΕΘ, «υφίσταται το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα μας υπόλογη στον ΠΟΕ ως εφαρμόζουσα μέτρα που ισοδυναμούν με παρακώλυση και εκτροπή του διεθνούς εμπορίου».

Προτεινόμενα για εσάς