Ενστάσεις ΕΣΕΕ στις προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011 13:24
UPD:13:25

Ενστάσεις στις προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου διατυπώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης, επισημαίνοντας, ότι η λανθασμένη εξομοίωση της συστηματικής φοροδιαφυγής με τη μη έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ καθώς και οι απειλές φυλάκισης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ξεπερνούν κάθε όριο υπερβολής και αυστηρότητας.

A- A A+

Ενστάσεις στις προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου διατυπώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η λανθασμένη εξομοίωση της συστηματικής φοροδιαφυγής με τη μη έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ καθώς και οι απειλές φυλάκισης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ξεπερνούν κάθε όριο υπερβολής και αυστηρότητας.

Η φοροδιαφυγή δεν είναι το «σπορ» των ισχυρών, αλλά ευρύτατο κοινωνικό φαινόμενο, επισημαίνει ο πρόεδρος των εμπόρων, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με δρακόντειες ή και εξοντωτικές ποινές καθώς, όπως αναφέρει, οι 6 στους 10 Έλληνες αποδεδειγμένα εδώ και δεκαετίες δεν πληρώνουν φόρους και αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζεται με απλή καταστολή.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, πρέπει να είναι η ανάπτυξη της φορολογικής συνείδησης και της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ελεγκτές και ελεγχόμενους.

«Ως γνωστόν, το Ελληνικό εμπόριο διαθέτει περίπου 305.000 εργοδότες και αυτοαπασχολούμενους και 500.000 μισθωτούς, άρα δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η φοροδιαφυγή των 1,6 δις ετησίως, προέρχεται από το εμπόριο, ούτε δίνει το δικαίωμα σε κανένα να επικαλείται ότι το νόμιμο στεγασμένο εμπόριο, συμπεριλαμβάνεται στις «ευάλωτες» ή «ύποπτες» φορολογικά επαγγελματικές ομάδες», σημειώνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.

Χαρακτηρίζει επίσης κατάφωρη αδικία την καθολική φορολόγηση από το πρώτο ευρώ σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, χωρίς εξαιρέσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ισχύει καθορισμένο ύψος αφορολόγητου εισοδήματος για όλους ανεξαιρέτως.

«Η ΕΣΕΕ», συνεχίζει, «στηρίζει την πάταξη της φοροδιαφυγής και το ελληνικό εμπόριο ζητά για πολλοστή φορά την κατάργηση του ΚΒΣ, τον γενικευμένο συμψηφισμό και επιστροφή του ΦΠΑ, την καταβολή του σε τρεις δόσεις, την ενίσχυση του κινήματος των αποδείξεων και γενικότερα φορολογική δικαιοσύνη με ένα απλό και σταθερό φορολογικό νόμο, αλλά αντιδρά έντονα στον φορολογικό εκβιασμό και την οικονομική βία».

Καλεί τέλος την κυβέρνηση να δώσει λύσεις, οι οποίες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, χωρίς να υποβαθμίζουν την εισπρακτική λειτουργία θα πρέπει να προστατεύουν και να αναγνωρίζουν τους συνεπείς φορολογούμενους, αλλά και να δίνουν κίνητρα σε όλες τις φορολογικά ενήμερες επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς