Ολλανδία: Το Eurogroup απέρριψε την ενίσχυση του EFSF

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011 16:07
A- A A+

Απέρριψε το Eurogroup την ιδέα της διεύρυνσης των πόρων του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών K. ντε Γιάγκερ, προκαλώντας τη διεύρυνση του spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, αλλά και άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

«Και βέβαια έγινε χτες συζήτηση να ενισχυθεί (το EFSF) πάνω από τα 440 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να επιτευχθούν τα 750 δισ. ευρώ ως σύνολο, αλλά το Eurogroup απέρριψε χτες την ιδέα» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Σήμερα δεν συζητήσαμε πραγματικά για το EFSF. Έγινε μόνο μια περίληψη της συζήτησης στο Eurogroup, αλλά καμία πραγματική συζήτηση στο Ecofin» συμπλήρωσε μετά τη συνεδρίαση του Ecofin.

Μετά τις δηλώσεις του Ολλανδού αξιωματούχου, τo premium που ζητούσαν οι επενδυτές για να διακρατήσουν ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διευρύνθηκε.

Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διευρυνόταν κατά 27 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 845 μ.β.

Ανάλογη πορεία διέγραφαν τα ισπανικά και τα ιταλικά spreads, αντιστρέφοντας τα προηγούμενα κέρδη τους έναντι των bunds.

«Υπήρξαν σχόλια από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών που επιβεβαίωσε ότι το Eurogroup απέρριψε την ιδέα της αύξησης του ταμείου EFSF...και αυτό προφανώς χτυπάει τα spreads» δήλωσε trader τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Προτεινόμενα για εσάς