Την αισιοδοξία του, ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα αποκαταστήσουν τη φερεγγυότητα της χώρας, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους.
«Η άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους, ότι οι αγορές υπερεκτιμούν αυτό τον κίνδυνο», ανέφερε ο Κλάους Ρέργκλινγκ σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.
«Αναμένουμε ότι με την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων η φερεγγυότητα της Ελλάδας θα ενισχυθεί και πάλι», πρόσθεσε.
Υποστήριξε επίσης ότι το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης δεν χρειάζεται προς το παρόν ενίσχυση.
Οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ έρχονται εν μέσω έντονης φημολογίας, προερχόμενης κυρίως από τον γερμανικό Τύπο, για σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Μετά το χθεσινό δημοσίευμα της «Die Zeit», που ανέφερε ότι το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επαναγοράσει το χρέος της μέσω του EFSF, οι Financial Times Deutschland κάνουν σήμερα λόγο για σχέδια μερικής διαγραφής χρέους.
Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν σχέδιο, που θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία να διαγράψουν μέρος του χρέους τους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φέρεται, μάλιστα, ότι συζήτησαν την ιδέα στην τακτική συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Το σχέδιο προβλέπει την αγορά ομολόγων από το EFSF ή την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους σε αυτά τα κράτη που θα χρησιμοποιούνται για την επαναγορά του χρέους και τη μείωση των υποχρεώσεων τους.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας διέψευσε χθες το δημοσίευμα της «Die Zeit», τονίζοντας πως το Βερολίνο δεν εξετάζει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε από την πλευρά του πως «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αυτό το θέμα, την αναδιάρθρωση».
Ο επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η αναδιάρθρωση χρέους για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν είναι καλή ιδέα αυτή τη στιγμή καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ υποστήριξε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας είναι μεν πολύ φιλόδοξο, αλλά η χώρα μπορεί να αντεπεξέλθει στην πρόκληση.