«Η Ελλάδα θα αποφύγει την αναδιάρθρωση»

Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου σε κυριακάτικη εφημερίδα
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011 12:16
UPD:12:32
A- A A+

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα «μπορεί και θα αποφύγει» την αναδιάρθρωση του χρέους επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό θα επιτευχθεί «δημιουργώντας και διατηρώντας για αρκετά χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5%-6%, πετυχαίνοντας μεγάλες διαρθρωτικές τομές και αλλαγές που ανεβάζουν τον πραγματικό αριθμό ανάπτυξης της οικονομίας πάνω από 2%».

Θα επιτευχθεί επίσης «με την βοήθεια της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου 110 δισ. και - ελπίζουμε - πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών αποφάσεων που θα παρθούν».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλει τη συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής του 2010 και για την επόμενη τριετία με κύριους άξονες τη μείωση των κρατικών δαπανών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ξεκαθαρίζει, παράλληλα, ότι δεν θα υπάρξει νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και γενικότερα των φόρων. Τα απαιτούμενα έσοδα, τονίζει, θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την περικοπή δαπανών «ώστε να μην επιβαρυνθούν μαζικά μισθωτοί και συνταξιούχοι».

«Θα είναι μια άσκηση και ένας διάλογος στον οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι», σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Επαναλαμβάνει επίσης ότι η χώρα μας θα επανέλθει στις αγορές εντός του έτους, με πρώτη προσπάθεια το «ομόλογο της διασποράς», το οποίο θα εκδοθεί «μέσα στους επόμενους λίγους μήνες» και θα απευθύνεται στους Έλληνες ομογενείς με απόδοση «μικρότερη από το σημερινό επιτόκιο της αγοράς».

Για την υπόθεση Siemens

Όσον αφορά στην εμπλοκή του ονόματός του από τη ΝΔ στην υπόθεση του σκανδάλου της Siemens, δηλώνει ότι δεν εκπλήσσεται, την αποδίδει σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να κατανοήσει πόση ζημία μπορεί να κάνει στη χώρα στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Γ. Προβόπουλος: «Όχι» στην αναδιάρθρωση του χρέους

Κατηγορηματικά αντίθετος σε τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δηλώνει και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο επικεφαλής της ΤτΕ υποστηρίζει ότι «ακόμη και η απλή συζήτηση περί αναδιάρθρωσης ζημιώνει τον τόπο».

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, η αναδιάρθρωση θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα άνοιγαν έναν νέο, μακροχρόνιο, κύκλο δυσπιστίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

«Θα ήταν το πολιτικό και οικονομικό κόστος πολύ μεγαλύτερο από το βραχυχρόνιο κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής που καλούμεθα να καταβάλλουμε σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υποστηρίζει επίσης ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους μας θα ήταν θετική εξέλιξη, «αλλά δεν αποτελεί πανάκεια». «Καμία επιμήκυνση δεν θα μας απάλλασσε από το καθήκον να προχωρήσουμε με απόλυτη συνέπεια και ταχύ βηματισμό στο δρόμο της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής», σημειώνει.

Προτεινόμενα για εσάς