Καθησυχαστικός ο Τρισέ για τον πληθωρισμό

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2011 15:58
UPD:16:03
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

A- A A+

Καθησυχαστικός αναφορικά με τα επίπεδα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη εμφανίστηκε σήμερα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη την αύξηση του Ιανουαρίου και αποδίδοντάς την στο υψηλότερο κόστος της ενέργειας και των εμπορευμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού ανήλθε τον Ιανουάριο στο 2,4% από 2,2% που ήταν το Δεκέμβριο, παραμένοντας πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο Τρισέ επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει τον προηγούμενο μήνα, ότι χρειάζεται στενή παρακολούθηση των τιμών. Σημείωσε ωστόσο ότι οι εξελίξεις στις τιμές δεν έχουν αλλάξει την άποψη της ΕΚΤ ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν ισορροπημένες.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αμετάβλητα στο 1%, 1,75% και 0,25% αντίστοιχα.

Ο Τρισέ απέδωσε την απόφαση αυτή στην ανάγκη στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία αν και καταδεικνύει τάσεις ανάπτυξης οι οποίες αποτυπώθηκαν στην αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2010, παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις που παρατηρούνται στις αγορές χρήματος και στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Επίσης, ο διοικητής της ΕΚΤ απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ομαλή προώθηση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής των κρατών-μελών της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων όπου κρίνεται ότι αυτά απαιτούνται.

Προτεινόμενα για εσάς