ING: Προβλέψεις για την παγκόσμια εταιρική κερδοφορία

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 15:09
UPD:15:14
A- A A+

Την εκτίμηση ότι τα εταιρικά κέρδη που προβλέπουν οι αναλυτές για το 2011 και το 2012 ενδεχομένως να αποδειχθούν αισιόδοξα διατυπώνει ο στρατηγικός αναλυτής της ING IM Europe, Αντ βαν Τίγκελεν, σημειώνοντας ωστόσο ότι, ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι αγορές δεν θα σοκαριστούν.

Το 2010, η κερδοφορία των εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά το εξαιρετικό ποσοστό του 42%, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις και των πιο αισιόδοξων.

Για το 2011 οι αναλυτές αναμένουν 16% αύξηση των κερδών και 13% για το 2012. Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ υψηλότεροι από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 6% έως 7%, παρατηρεί ο βαν Τίγκελεν και διερωτάται αν οι αναλυτές είναι υπερβολικοί στις προβλέψεις τους και, αν ναι, τι σημαίνει αυτό για τις αγορές μετοχών.

Κάνοντας μία αναδρομή, διαπιστώνουμε ότι οι αναλυτές είναι συνήθως πολύ αισιόδοξοι, αναφέρει ο αναλυτής της ING και εκτιμά ότι υπάρχει μια μεγάλη στατιστική πιθανότητα τα κέρδη που προβλέφθηκαν για το 2011 και το 2012 να αποδειχθούν αισιόδοξα.

Όπως εξηγεί, ο αντίκτυπος των περιορισμών στην παραγωγή, των υψηλότερων επιτοκίων και του υψηλότερου κόστους των εμπορευμάτων, θα αρχίσει να γίνεται αισθητός στην πορεία του 2011. Επίσης η σύγκριση με την υψηλή βάση του 2010 δεν θα είναι εύκολη, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Τα περιθώρια κέρδους για πολλές εταιρείες βρίσκονται ήδη κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ή έχουν αναρριχηθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

«Έτσι λοιπόν, τα κακά νέα είναι ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα μη ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τις προσδοκίες, έστω και αν η οικονομική ανάκαμψη παραμείνει σε καλή τροχιά», τονίζει ο Αντ βαν Τίγκελεν και προσθέτει:

«Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι οι επενδυτές δεν πιστεύουν τις προβλέψεις αυτές ούτως ή άλλως. Αν συνέβαινε αυτό, οι μετοχές θα διαπραγματεύονταν σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι τώρα.»

Για το λόγο αυτό η ING δεν αναμένει οι αγορές να σοκαριστούν ιδιαίτερα εάν το ποσοστό των μη ικανοποιητικών ως προς τις προσδοκίες εταιρικών αποτελεσμάτων αυξηθεί αργότερα μέσα στον χρόνο.

Σε αυτά τα πλαίσια, το γεγονός αυτό μπορεί να καταστήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2011 πιο δύσκολο από το πρώτο. Μπορεί επίσης να οδηγήσει τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν κυκλικές μετοχές υψηλότερου κινδύνου προς όφελος αμυντικών μετοχών υψηλού μερίσματος. Αλλά δεν θα προκαλούσε μία ευρείας κλίμακας ρευστοποίηση μετοχών, εκτιμά ο βαν Τίγκελεν.

Προς το παρόν, η ING εξακολουθεί να προβλέπει ότι τα κέρδη θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 10% το 2011 και ότι οι αγορές θα επιδείξουν παρόμοια απόδοση. Η μη επαλήθευση των προσδοκιών για τα εταιρικά κέρδη, μπορεί να προκαλέσει κάποιες απώλειες, αλλά δεν είναι πιθανό να βλάψουν σοβαρά την επενδυτική ψυχολογία.

Προτεινόμενα για εσάς