Ανατίμηση γιέν και ελβετικού φράγκου

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 06:58

Ανοδικά έναντι των όλων των κύριων νομισμάτων κινήθηκαν γιέν και ελβετικό φράγκο καθώς η συνέχιση της βίας στην Λιβύη ώθησε υψηλότερα τις τιμές ενεργείας και χαμηλότερα τις μετοχές, τονώνοντας τη ζήτηση για πιο ασφαλή νομίσματα.

A- A A+

Ανοδικά έναντι των όλων των κύριων νομισμάτων κινήθηκαν γιέν και ελβετικό φράγκο καθώς η συνέχιση της βίας στην Λιβύη ώθησε υψηλότερα τις τιμές ενεργείας και χαμηλότερα τις μετοχές, τονώνοντας τη ζήτηση για πιο ασφαλή νομίσματα.

Το ελβετικό φράγκο αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ καθώς οι πιστοί στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι προσπάθησαν να καταστείλουν την εξέγερση στην Τρίπολη. Το ευρώ αναρριχήθηκε προς τα υψηλότερα επίπεδα σε τρεις εβδομάδες έναντι του δολαρίου εν μέσω εικασιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει τα επιτόκια πριν από την Federal Reserve των ΗΠΑ. Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας για δεύτερη ημέρα μετά τις εκθέσεις που έδειξαν αύξηση των επενδύσεων των εταιρειών το τελευταίο τρίμηνο του 2010, καθώς και άνοδο των θεμελιωδών οικονομικών δεικτών της χώρας τον Δεκέμβριο.

Το γιέν ανατιμήθηκε στα 82,19 ανά δολάριο στις 11:53 π.μ. στο Τόκιο από 82,51 στη Νέα Υόρκη, μετά την αναρρίχησή του στα 82,17, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Φεβρουαρίου. Το ελβετικό φράγκο ισχυροποιήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ του 0,9276 ανά δολάριο πριν διαμορφωθεί στο 0,9289 από 0,9330 χθες.

Το ευρώ ανατιμήθηκε στο 1,3778 δολ. από 1,3749 στη Νέα Υόρκη, όπου άγγιξε το 1,3787, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Φεβρουαρίου. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε στα 113,24 γιέν από 113,44 γιέν.

Τα συμβόλαια του αργού αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών χθες. Ο Nikkei 225 υποχώρησε 0,4% σήμερα. Χθες, οι δείκτες στις ΗΠΑ ολοκλήρωσαν τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση τους σε έξι μήνες.

Το ευρώ ισχυροποιήθηκε για δεύτερη η μέρα έναντι του δολαρίου.

Σήμερα το δολάριο διαμορφώθηκε κοντά στα χαμηλότερα τριών εβδομάδων έναντι της βρετανικής λίρας, πριν από τα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ. Το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,6251 ανά στερλίνα από 1,6211 χθες, όταν υποχώρησε στο 1,6274, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 3 Φεβρουαρίου.

Το δολάριο της Αυστραλίας ισχυροποιήθηκε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου καθώς τα στοιχεία ώθησαν τους επενδυτές να στοιχηματίσουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια τους επόμενους 12 μήνες.

Σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι οι επενδύσεις των εταιρειών αυξήθηκαν 1,3% από το τρίτο τρίμηνο, όταν είχαν σημειώσει αύξηση 6,9% (αναθεωρημένα στοιχεία).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 30 μονάδες βάσης τους επόμενους 12 μήνες.

Προτεινόμενα για εσάς