Μία στις τρεις επιχειρήσεις στην Ελλάδα δηλώνει ότι θα εφαρμόσει επιχειρησιακές συμβάσεις μέσα στο 2011 ενώ το 13% αποφεύγει να τοποθετηθεί, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της Εταιρείας Επιλογής Στελεχών People for Business.
Στην έρευνα, οι επιχειρήσεις εκφράζουν πάντως σκεπτικισμό για την εφαρμογή των συμβάσεων, ανησυχώντας μήπως η υπογραφή τους οδηγήσει σε εργασιακές συγκρούσεις ή πλήξει το κύρος της επιχείρησης στην αγορά. Παρ' ότι όμως οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν φέτος στην υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, το 45,4% πιστεύει ότι η καθιέρωση τους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και το 40,9% τις θεωρεί απαραίτητη επιλογή για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.
Ακόμη, το 77,2% θεωρεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας επιχειρησιακής σύμβασης είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και μόνο το 22,8% πιστεύει ότι αυτά τα δύο δεν πρέπει να συνδεθούν. Το 22,7% δηλώνει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να εφαρμοσθούν προκειμένου να μη γίνουν απολύσεις και το 8,7% για να μην μετατραπούν οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής.
Το 27,7% πιστεύει ότι οι μισθοί πρέπει να μειωθούν όταν κινδυνεύει η επιχείρηση με πτώχευση. Σε ό,τι αφορά στις βαθμίδες εργαζομένων (υψηλές, μεσαίες, χαμηλές) το 51% δηλώνει ότι οι μειώσεις θα πρέπει να αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες και να μην εφαρμοστούν οριζόντια σε όλο το προσωπικό ενώ το 49%, πιστεύει ότι πρέπει να αφορούν το σύνολο των εργαζομένων. Το 28% των επιχειρήσεων, δηλώνει ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών μέσα στο 2011.
Το 62,3% των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού αντιμετωπίζει θετικά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, Το 45,4% πιστεύει ότι ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 36% ότι η διαμόρφωση του νομικού πλαισίου εμφανίζει κενά. Το 14% θεωρεί απαραίτητη την υιοθέτησή των επιχειρησιακών συμβάσεων και το 3% πιστεύει ότι αποτελούν τη μοναδική επιλογή για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Ταυτόχρονα, η πλειονότητα του ανθρώπινου δυναμικού εκφράζει ανησυχία, για το ενδεχόμενο η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων να οδηγήσει σε σύγκρουση. Το 54,54% θεωρεί ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των αποχωρήσεων των εργαζομένων και το 40,9% ότι θα πληγεί η εικόνα της επιχείρησης στην αγορά. Ακόμη, το 54,51% των στελεχών πιστεύει ότι η μείωση των μισθών θα μειώσει την παραγωγικότητα της επιχείρησης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 10 Ιανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου 2011 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 145 εταιριών.
Το 72% των επιχειρήσεων ήταν ελληνικές και το 28% πολυεθνικές, ενώ τα στελέχη που έδωσαν απαντήσεις ήταν: 68,18% Γενικοί Διευθυντές, 29,5% Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού και 2,32% Line Managers.
Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθούν η πρόθεση των εταιριών - μετά την ψήφιση του νέου νόμου- για την υιοθέτηση ή όχι επιχειρησιακών συμβάσεων μέσα στο 2011 και οι παράγοντες που θα λάμβαναν υπόψη τους οι εταιρίες, πριν προβούν σε μία τέτοια ενέργεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ