Επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα του Συμφώνου για το ευρώ στο οποίο συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή οι ηγέτες της ευρωζώνης διατύπωσε το βράδυ της Τετάρτης ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της ευρωβουλής ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Αν και δήλωσε ικανοποιημένος για το ότι η ευρωζώνη βαδίζει με συνεκτικό τρόπο στη διατύπωση μιας συνολικής απάντησης στην κρίση, σημείωσε πως σε προσωπική βάση αμφιβάλλει ως προς το αν και κατά πόσο το Σύμφωνο αυτό θα αποδειχθεί λειτουργικό. Κυρίως αμφισβήτησε το αν θα αποδειχθεί εφικτή η επίλυση των προβλημάτων των χωρών της ευρωζώνης από τους πρωθυπουργούς των κρατών της οι οποίοι, όπως προβλέπει το Σύμφωνο, θα συνέρχονται προς τον σκοπό αυτό μια φορά τον χρόνο στις Βρυξέλλες.
Σημείωσε επίσης ότι στην τελική του μορφή το Σύμφωνο διαφέρει από τις αρχικές προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας και κατέληξε λέγοντας ότι προστιθέμενη αξία του Συμφώνου θα κριθεί εν τέλει στην πράξη.
Παράλληλα τάχθηκε, σε γενικές γραμμές, υπέρ ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, «όχι μόνο για λόγους ιδεολογικούς» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλά κυρίως για λόγους δικαιοσύνης απέναντι στους ευρωπαίους πολίτες». «Τα όσα βλέπω να συμβαίνουν στον χρηματοπιστωτικό κόσμο με ενοχλούν. Πώς θα εξηγήσουμε στους ευρωπαίους πολίτες ότι την ίδια ώρα που έχουν ξοδευτεί τόσα χρήματα για την διάσωση των τραπεζών και φορέων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, βλέπουμε οι ίδιοι αυτοί φορείς να εξακολουθούν να σωρεύουν υπέρογκα κέρδη, να "οργιάζουν" με τα bonus και να 'απομυζούν' το σύστημα;» πρόσθεσε.
Ανέφερε τέλος πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα μέτρα ελάφρυνσης του άχθους από το χρέος έχουν συμφωνηθεί, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες ως προς τη μορφή και το περιεχόμενου του μόνιμου ευρωμηχανισμού τα οποία θα πρέπει να επιληφθούν ως τη σύνοδο κορυφής της 24ης Μαρτίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ