Παγκόσμια Τράπεζα: Προσωρινή η επιβράδυνση στην Ιαπωνία

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 14:43

A- A A+

Βραχυπρόθεσμη και προσωρινή θα είναι η επίπτωση του φονικού σεισμού και του τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία, καθώς η ανοικοδόμηση των πληγέντων περιοχών θα δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, υποστηρίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η Παγκόσμια Τράπεζα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, παρότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις, η αντίστοιχη εμπειρία της Ιαπωνίας από τον σεισμό του Κόμπε το 1995 έχει δείξει ότι η χώρα έχει τα εφόδια να ανταπεξέλθει στη φυσική καταστροφή και την πυρηνική κρίση.

«Με βάση τα διδάγματα της ιστορίας, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί αρνητικά στα μέσα του 2011, ωστόσο, τα επόμενα τρίμηνα του έτους η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί λόγω της ανοικοδόμησης, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε έτη», υπογραμμίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Αποφεύγοντας να προβεί σε δικές της εκτιμήσεις, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι υπολογίζεται πως το κόστος της ανοικοδόμησης θα κυμανθεί μεταξύ 122-235 δισ. δολαρίων, δηλαδή 2,5-4% επί του ΑΕΠ της Ιαπωνίας. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αναμένεται να επιβαρυνθούν με ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους, ενώ το υπόλοιπο θα το επωμιστούν τα νοικοκυριά και η κυβέρνηση, επισήμανε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς