Αποκρατικοποιήσεις: Ερώτηση ΛΑ.Ο.Σ. για πρόσληψη εταιρείας συμβούλων

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011 09:23
UPD:09:35

Ερωτήματα αναφορικά με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων να συνάψει σύμβαση με την εταιρεία CC&C Advisors LTD για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θέτουν τρεις βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. με ερώτησή τους στη Βουλή. (Στη φωτογραφία ο Κ. Αϊβαλιώτης).

A- A A+

Ερωτήματα αναφορικά με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων να συνάψει σύμβαση με την εταιρεία CC&C Advisors LTD για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, θέτουν τρεις βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. με ερώτησή τους στη Βουλή.

Στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, οι κ.κ. Αϊβαλιώτης, Βορίδης και Μαρκάκης κάνουν λόγο για αμφιλεγόμενα κριτήρια πρόσληψης της εν λόγω εταιρείας, η οποία όπως υποστηρίζουν, «ιδρύθηκε προ ολίγων μηνών, με έδρα το Λονδίνο, μετοχικό κεφάλαιο μιας λίρας και διαχειριστή τον 31 ετών κ. Christopher Uregian, ο οποίος δε φαίνεται να διαθέτει πρότερη "εμπειρία σε αντίστοιχα θέματα και ειδικότερα σε αποκρατικοποιήσεις", όπως απαιτεί ο νόμος περί αποκρατικοποιήσεων».

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. ερωτούν τον υπουργό:

- Γιατί η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας δεν έγινε με διεθνή διαγωνισμό;

- Αν έγινε κάποια έρευνα αγοράς πριν την ανάθεση του έργου στην CC&C Advisors LTD, με ποια κριτήρια επελέγη η εν λόγω εταιρία και σε τι υπερτερούσε σε σχέση με άλλες που θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο αυτό

- Αν η CC&C Advisors LTD, που καλείται να προσφέρει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έχει την έγκριση της Βρετανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που απαιτείται για κάτι τέτοιο

- Αν προτίθεται ο κ. Παπακωνσταντίνου να επιδιώξει διακομματική συνεννόηση στο ζήτημα αυτό, και αν εξετάζει το ενδεχόμενο οι επιλογές αυτές να γίνονται από δω και στο εξής είτε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είτε από τη Διάσκεψη των Προέδρων, με απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία, «ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες επιλογές αμφισβητούμενης επαγγελματικής επάρκειας και εμπειρίας».

Σε ανακοίνωσή του την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η εταιρεία CC&C προσελήφθη για την παροχή υπηρεσιών όσον αφορά στην υποστήριξη του σχεδιασμού του προγράμματος Αναδιαρθρώσεων, Αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων εν γένει. Η διάρκεια της σύμβασης είναι ένα έτος και οι συνολικές ετήσιες μεικτές αποδοχές έχουν οριστεί σε 50.000 ευρώ. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι το στέλεχος το οποίο παρέχει υπηρεσίες, έχει εργαστεί μεταξύ άλλων και στην Παγκόσμια Τράπεζα και διαθέτει ακαδημαϊκούς τίτλους από πολύ γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Οι διαδικασίες πρόσληψης που έχουν ακολουθηθεί ορίζονται από το νόμο 3049/2002, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι πρόκειται να καταθέσει στην Βουλή, σε συνέχεια ερώτησης βουλευτή, κάθε έγγραφο που συνδέεται με την εν λόγω παροχή υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης, αλλά και κάθε στοιχείου που αποδεικνύει την εμπειρία και τα τυπικά προσόντα του στελέχους που παρέχει τις υπηρεσίες προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Προτεινόμενα για εσάς