Προειδοποίηση από Moody's για νέες υποβαθμίσεις

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011 11:29
UPD:17:58
A- A A+

Ανοιχτό αφήνει η Moody's το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Ανοιχτό αφήνει η Moody's το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., ενώ τόσο η Fitch όσο και η Standard & Poor's προβλέπουν αναδιάρθρωση κρατικών χρεών.

«Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, οι αξιολογήσεις μας για τις χώρες της ευρωζώνης θα καθορίζονται από τρεις υποθέσεις που επιβεβαιώθηκαν από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής: έλλειψη στήριξης φερεγγυότητας, διακριτή πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρεών και άλλων μορφών κρατικής χρεοκοπίας, και η εκτίμησή μας πως οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν δύσκολες», τονίζει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Τόσο η Fitch όσο και η Standard & Poor's ανέφεραν αυτή την εβδομάδα, ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το μόνιμο ταμείο διάσωσης (ESM) είναι αρνητικές για τους ιδιώτες ομολογιούχους διότι προβλέπουν αναδιάρθρωση κρατικών χρεών.

Η υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την S&P νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προκάλεσε την αντίδραση των Βρυξελλών αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο αναφέρει σε έκθεσή του ότι οι υποβαθμίσεις υπονομεύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Απειλούν να διακόψουν την αξιολόγηση υπερχρεωμένων κρατών οι οίκοι

Την ίδια στιγμή, οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν να προχωρήσουν σε διακοπή της κάλυψης υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών, εάν η ΕΕ επιμείνει σε σχέδιο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους για λανθασμένες κρίσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Προκειμένου να υπάρχει έλεγχος στους οίκους αξιολόγησης, οι αποφάσεις των οποίων έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις χρηματαγορές και στο κόστος δανεισμού των κρατών, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους σε περίπτωση που μία υποβάθμιση αποδειχθεί λανθασμένη. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ο τρόπος που κάτι τέτοιο θα αποδεικνύεται.

Σύμφωνα με το Reuters, οι οίκοι αξιολόγησης αντιδρούν στην εν λόγω πρόταση, καθώς ανησυχούν ότι ίσως εγερθούν αξιώσεις από χιλιάδες ομολογιούχους, και προειδοποιούν ότι ίσως αναγκαστούν να διακόψουν εντελώς την αξιολόγηση ορισμένων κρατών.

Σε έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το πρακτορείο, η Standard & Poor's εκφράζει τις ανησυχίες της, λέγοντας ότι μία «νέα νομική ευθύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό των αξιολογήσεων για υπερχρεωμένα κράτη».

«Οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι φτιαγμένοι για να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη», είπε μάνατζερ της αγοράς αργά την Τετάρτη. «Τους κινδύνους πρέπει να τους αναλαμβάνουν οι επενδυτές» συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αξελ Βέμπερ προέβη στην εκτίμηση πως οι αγορές θα αργήσουν να ξαναδείξουν εμπιστοσύνη στα ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης προέβη Θα περάσει «κάποιος χρόνος» για να σταματήσουν οι αγορές να υπερεκτιμούν τους κινδύνους που απορρέουν από τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank).

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς