ΥΠΟΙΚ: Θα αρθούν οι αδικίες στους μισθούς

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2011 14:00
UPD:18:12

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει πρόθεση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς.

A- A A+

Για άρση των αδικιών που υπάρχουν σήμερα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου δεσμεύθηκε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Στο ενιαίο μισθολόγιο θα αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν στο σημερινό μισθολόγιο των δημοσιών υπαλλήλων. Αν θα γίνει άμεσα ή σε μια μεταβατική περίοδο θα το δούμε, αλλά είναι προφανές ότι αυτές οι αδικίες θα αρθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει πρόθεση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς, ενώ για τις αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και για το πώς θα καλυφθούν είπε ότι θα ληφθούν οι κατάλληλες δράσεις, οι οποίες ξεκαθάρισε πως δεν θα αφορούν οριζόντιες μειώσεις, «όπως αυτές που κάναμε πέρυσι σε μισθούς και συντάξεις, ή αυξήσεις φόρων».

«Θα είναι», πρόσθεσε, «παρεμβάσεις από την πλευρά και των δαπανών και των εσόδων και θα ανακοινώσουμε στον επόμενο μήνα». Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει ένα δύσκολο έργο και τα καταφέρνει, σημειώνοντας ότι θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογραμμίζοντας: «Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης είναι κάτι που επανέρχεται συχνά. Σας θυμίζω ότι πριν από μερικά χρόνια, και πέρυσι, επανερχόταν και η κατάρρευση του ευρώ, η έξοδός μας από την ευρωζώνη. Όπως δεν ίσχυε εκείνο, δεν ισχύει κι αυτό».

«Και αυτό», συνέχισε, «διότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης και ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους, θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το όφελος. Και το κόστος αυτό αφορά κυρίως τη χώρα μας, αφορά και τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Αρα ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι μια επιλογή, δεν μπορεί να είναι μια επιλογή, γιατί έχει τεράστιο κόστος στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχει κόστος στον πολίτη, στον πιο αδύναμο, έχει κόστος στην οικογένεια. Είναι μια επιλογή που πραγματικά δεν συμφέρει».

Στη συνέχεια, ο υπουργός ανάφερε πως αν και στόχος είναι η έξοδος στις αγορές το 2011, με τα σημερινά επιτόκια αυτό είναι απαγορευτικό, αλλά πρόσθεσε ότι αν δεν είναι εφικτό φέτος, τότε θα γίνει στις αρχές του 2012.

Στο ερώτημα αν αισθάνεται μόνος στο υπουργικό συμβούλιο και αν οι συνάδελφοί του υπουργοί δρουν συντεταγμένα, απάντησε: «Θεωρώ ότι το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου, ο καθένας με τον δικό του ρόλο, συμβάλλει σε μια προσπάθεια, η οποία δεν είναι μια προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών, δεν είναι καν μια προσπάθεια της κυβέρνησης, είναι μια προσπάθεια εθνική. Γιατί το να βγούμε από την κρίση, δεν είναι ζήτημα μόνο αυτής της κυβέρνησης, είναι ζήτημα όλης της ελληνικής κοινωνίας».

Κριτική κομμάτων

«Η δραστική μείωση των μισθών και των ελάχιστων κοινωνικών παροχών με διάφορα προσχήματα και αφορμές ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ, γιατί αυτό χρειάζονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί», σχολίασε με αφορμή τις εξελίξεις στην οικονομία το ΚΚΕ.

Την ανησυχία του για την περικοπή των κοινωνικών παροχών εξέφρασε το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης. «Η απογραφή των δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, στην οποία προχωρεί η κυβέρνηση μετά από συμφωνία της με την τρόικα, δεν γίνεται, όπως ισχυρίζεται, για να αντιμετωπιστούν παρατυπίες στη χορήγησή τους, αλλά για την άγρια περικοπή τους και το δραστικό περιορισμό των δικαιούχων τους», προειδοποιεί σε δήλωσή του.

Καλεί επίσης τους πολίτες με αναπηρίες, τους ανέργους και τους πολύτεκνους να αντιδράσουν ενωτικά και δυναμικά στην πρόθεση της κυβέρνησης να τους ρίξει, όπως αναφέρει, «σε έναν κοινωνικό και οικονομικό καιάδα».

«Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και πιλότο για την έξοδο από την κρίση. Ακολουθεί συνεχώς την πεπατημένη», τονίζει από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά, επικαλούμενη τα δημοσιεύματα για νέα μέτρα και περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων.

«Η επιλογή αυτή», προσθέτει, «είναι απολύτως αδιέξοδη για τη χώρα και εξαιρετικά δυσβάσταχτη για την κοινωνία».

Προτεινόμενα για εσάς