Νέο ρεκόρ για την τιμή της αμόλυβδης

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2011 11:17
UPD:15:25

Νέο ρεκόρ έκανε η τιμή της αμόλυβδης φθάνοντας στα 1,681 ευρώ το λίτρο από 1,68 ευρώ που ήταν το προηγούμενο μέγιστο.

A- A A+

Νέο ρεκόρ έκανε σήμερα η τιμή της αμόλυβδης φθάνοντας στα 1,681 ευρώ (πανελλαδικός μέσος όρος) από 1,68 ευρώ που ήταν το προηγούμενο μέγιστο, ενώ σε νέα υψηλά διαμορφώνεται και η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 90 λεπτά και διαμορφώνεται στα 90,1 λεπτά το λίτρο.

Ακριβότερες περιοχές παρααμένουν τα νησιά με την αμόλυβδη να φθάνει μέχρι και τα 1,87 ευρώ το λίτρο (Κεφαλονιά). Η φθηνότερη αμόλυβδη πωλείται σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Μακεδονία, με τιμές που ξεκινούν από 1.574 ευρώ. Αντίστοιχα το πετρέλαιο θέρμανσης αγγίζει τα 99,9 λεπτά στις Κυκλάδες και ξεκινά από τα 84 λεπτά σε Πέλλα και Εύβοια. Σημειώνεται ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο φόρο σταματά στις 30 Απριλίου.

Πηγές της αγοράς ανέφεραν εξάλλου ότι δεν έχουν εμφανιστεί, ακόμη, προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα λόγω της δεκαήμερης απεργίας των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, καθώς συνεχίζονται οι φορτώσεις από το διυλιστήριο της Μότορ Όιλ και οι εισαγωγές καυσίμων. Δεν απέκλειαν όμως να υπάρξουν προβλήματα τις επόμενες ημέρες.

Σε ενημερωτικό του σημείωμα για τις τιμές των καυσίμων, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αναφέρει ότι οι εταιρείες εμπορίας και οι πρατηριούχοι έχουν μειώσει τα δικά τους περιθώρια κέρδους και έχουν απορροφήσει μέρος της αύξησης που έχει σημειωθεί στην τιμή διυλιστηρίου κατά 3,2 λ/λίτρο στην απλή αμόλυβδη και 1,5 λ/λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όπως επισημαίνεται, το 94,13% της λιανικής τιμής της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου και τους φόρους και το υπόλοιπο 5,91% (9,93 λεπτά) είναι το ποσό που μοιράζονται οι εταιρείες εμπορίας, οι μεταφορείς υγρών καυσίμων και τα πρατήρια. Το τελευταίο διάστημα λόγο εξωγενών παραγόντων έχουν αυξηθεί οι τιμές διυλιστηρίου. Ετσι, από τις 21/3 μέχρι και σήμερα έχει καταγραφεί μία αύξηση στις τιμές διυλιστηρίου στην απλή αμόλυβδη βενζίνη κατά 4,4 λεπτά (8,08%). Αντίστοιχα οι τιμές διυλιστηρίου του πετρελαίου θέρμανσης έχουν αυξηθεί κατά 1,9 λεπτά.(4,79%)

Στο ίδιο διάστημα η επιβάρυνση του καταναλωτή βάσει της σύγκρισης των μέσων τιμών είναι 1,2 λεπτά ανά λίτρο στην αμόλυβδη βενζίνη και 0,6 λεπτά ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Προτεινόμενα για εσάς