GS: Κορύφωση του πληθωρισμού τροφίμων το καλοκαίρι

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 17:41

A- A A+

Συνέχιση της ανοδικής πορείας στις τιμές των τροφίμων, με αποτέλεσμα την αύξηση του ονομαστικού πληθωρισμού στις αναδυόμενες αγορές, αναμένουν οι αναλυτές της Goldman Sachsγια το επόμενο διάστημα.

Τους τελευταίους επτά μήνες, ο ονομαστικός πληθωρισμός στις αναδυόμενες αγορές έχει αυξηθεί από 3,6% σε 4,5%, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών στα τρόφιμα. Υπό φυσιολογικές καιρικές συνθήκες, οι τιμές των τροφίμων εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά, ενώ σε περίπτωση απροσδόκητων καιρικών συνθηκών, οι τιμές των τροφίμων θα σημειώσουν ράλι ανόδου.

Παρ’ όλα αυτά, μετά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθωρισμός των τροφίμων στις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να αρχίσει να πιέζει προς τα κάτω τον ονομαστικό πληθωρισμό σε ετήσιο επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση της Goldman Sachs.

Εάν ο πληθωρισμός πλην των τροφίμων παραμείνει σταθερός, ο ονομαστικός πληθωρισμός στις χώρες αυτές θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο αγγίζοντας επίπεδα 120 μ.β. υψηλότερα από τα σημερινά. Σύμφωνα με ένα πιο μετριοπαθές σενάριο, ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί τον Ιούνιο στις 30 μ.β. υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Προτεινόμενα για εσάς