Γ. Κουτρουμάνης: Απαιτείται εξορθολογισμός επιδομάτων

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 12:24
UPD:12:30
A- A A+

Την ανάγκη εξορθολογισμού των κοινωνικών-προνοιακών επιδομάτων επεσήμανε σε ραδιοφωνική του συνέντευξή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Νοικοκύρεμα χρειάζεται και στα επιδόματα ανεργίας, πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει τα περί σύνδεσής τους με εισοδηματικά κριτήρια.

«Έχουμε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ το χρόνο. Χρειάζεται εξορθολογισμός και μόνο», ξεκαθάρισε μιλώντας στον Bήμα FM ο κ. Κουτρουμάνης και ενδεικτικά ανέφερε το ΕΚΑΣ, λέγοντας πως «υπάρχουν άνθρωποι που έπαιρναν ΕΚΑΣ έχοντας εισόδημα 50 και 100 και σε ακραίες περιπτώσεις 400.000 ευρώ το χρόνο». Πλέον, συμπλήρωσε, «συνδέουμε το ΕΚΑΣ με εισοδήματα, κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

Όπως είπε, η ρύθμιση για το ΕΚΑΣ και άλλα παρόμοια επιδόματα έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα.

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, νοικοκύρεμα χρειάζεται και για τα επιδόματα ανεργίας, για τα οποία ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε, δεν εξετάζεται η σύνδεσή τους με εισοδηματικά κριτήρια.

Όσον αφορά τις περικοπές του προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει δέσμευση για περικοπές 7,5 δισ. ευρώ, αλλά για αύξηση των εσόδων κατά 4,5 δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών που φθάνει στα 3 δισ. ευρώ μέχρι και το 2015.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας τόνισε επίσης την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής στα Ταμεία, καθώς όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «αν ανεχθούμε σαν χώρα ότι και τα επόμενα πέντε χρόνια θα συνεχίσει ένας στους τρεις να μην καταβάλλει τις εισφορές, τότε πραγματικά θα έχουμε πρόβλημα με τις συντάξεις, ό,τι και να κάνουμε με τις συντάξεις και τις άλλες δαπάνες».

Τέλος, ο κ. Κουτρουμάνης χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως διευκρίνισε, η δαπάνη για φάρμακα μειώθηκε κατά 850 εκατ. ευρώ και συνολικά οι δαπάνες για υγεία πάνω από 1,077 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση.

Προτεινόμενα για εσάς