Κομισιόν: Εγκριση 12 μοχλών ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 17:27

Την έγκριση 12 «μοχλών» ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε κοινή συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ.

A- A A+

Την έγκριση 12 μοχλών ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλύπτοντας ένα φάσμα δράσεων από την κινητικότητα των εργαζομένων έως τις χρηματοδοτήσεις των ΜΜΕ, την προστασία των καταναλωτών, το ψηφιακό περιεχόμενο, την φορολογία και τα διευρωπαϊκά δίκτυα. Οι δράσεις αυτές αποτελούν τη λεγόμενη «Πράξη για την Ενιαία Αγορά», οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν ως το 2012.

Το θέμα παρουσίασαν από τις Βρυξέλλες, σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ.

Η Επιτροπή προσδιόρισε 12 μοχλούς για την τόνωση της ανάπτυξης, με βάση τις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια τετράμηνης δημόσιας διαβούλευσης, και με βάση τις γνώμες και τα συμπεράσματα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Η Επιτροπή δεσμεύεται να υποβάλει προτάσεις, για κάθε μοχλό, κατά τους προσεχείς μήνες, με στόχο την οριστική συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου πριν από το τέλος του 2012.

Ειδικότερα, οι δώδεκα μοχλοί ανάπτυξης είναι οι εξής:

1. Πρόσβαση στη χρηματοδότηση για πάνω από 20 εκατομμύρια μικρές και μεσαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες να προσλάβουν προσωπικό, να λανσάρουν νέα προϊόντα ή να βελτιώσουν τις υποδομές τους.

2. Αύξηση της κινητικότητας των εργαζομένων στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς, δεδομένου ότι πολλές θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης παραμένουν κενές. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός των κανόνων αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων για να αρθούν οι νομικοί φραγμοί που εξακολουθούν να εμποδίζουν τους Ευρωπαίους να εργάζονται οπουδήποτε επιθυμούν. Το 2009, 5,8 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργάζονταν σε άλλο κράτος μέλος, το οποίο ισοδυναμεί με το 2,5% του ενεργού πληθυσμού της ΕΕ.

3. Ενιαία προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εφευρέσεων που κατοχυρώνονται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για 25 κράτη μέλη (εξαιρούνται η Ισπανία και η Ιταλία). Στόχος είναι να χορηγηθούν οι πρώτοι ενιαίοι τίτλοι το 2013. Η πνευματική ιδιοκτησία είναι εξίσου σημαντική με τις πρώτες ύλες ή τη βιομηχανική βάση: μεταξύ 44% και 75% των πόρων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συνδέονται με αυτήν.

4. Εξασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη τους στην ενιαία αγορά, π.χ. η αυξημένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο θα παράγει διασυνοριακά κέρδη που εκτιμώνται σε 2,5 δισ. ευρώ.

5. Ενίσχυση της τυποποίησης στον τομέα των υπηρεσιών. Η Επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση της νομοθεσίας όσον αφορά το ευρωπαϊκό σύστημα τυποποίησης. Η απασχόληση στον τομέα των υπηρεσιών αυξάνεται κατά 2% ετησίως, σε σύγκριση με 1% για το σύνολο της οικονομίας.

6. Ισχυρότερα ευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, ενέργειας και ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Η Επιτροπή θα εγκρίνει νομοθεσία σχετικά με τις υποδομές ενέργειας και μεταφορών προκειμένου να προσδιορίσει τα στρατηγικά έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

7. Ανάπτυξη μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Η Επιτροπή προτείνει μία νομοθεσία που να διασφαλίζει την αμοιβαία αναγνώριση της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και της επαλήθευσης ταυτότητας σε ολόκληρο το έδαφός της ΕΕ, καθώς και την αναθεώρηση της οδηγίας για την ηλεκτρονική υπογραφή.

8. Ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, μέσω ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για τα ταμεία που επενδύουν σε κοινωνικούς σκοπούς (π.χ. κοινωνικής, ηθικής ή περιβαλλοντικής ανάπτυξης).

9. Αναθεώρηση της οδηγίας για τη φορολογία της ενέργειας, ώστε να εξασφαλιστεί η συνεκτική αντιμετώπιση των διαφόρων πηγών ενέργειας για να ληφθούν καλύτερα υπόψη το ενεργειακό περιεχόμενο των προϊόντων και των οικείων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

10. Περισσότερη κοινωνική συνοχή στην ενιαία αγορά. Η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για την ενίσχυση της εφαρμογής της οδηγίας «απόσπαση εργαζομένων» για την πρόληψη και την τιμωρία κάθε κατάχρησης ή καταστρατήγησης των κανόνων. Θα προτείνει επίσης να διευκρινιστεί η άσκηση των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της άσκησης των οικονομικών ελευθεριών.

11. Μείωση των διοικητικών και κανονιστικών περιορισμών για τις επιχειρήσεις. Η Επιτροπή προτείνει απλούστευση των οδηγιών για τα λογιστικά πρότυπα όσον αφορά τις υποχρεώσεις χρηματοοικονομικής ενημέρωσης και μείωση των διοικητικών εμποδίων, ιδίως αυτών που αφορούν τις ΜΜΕ.

12. Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις. Οι δημόσιες αρχές δαπανούν περίπου το 18% του ΑΕΠ της ΕΕ σε αγαθά, υπηρεσίες και έργα. Η Επιτροπή τονίζει ότι με τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές νομοθετικές διατάξεις άνοιξαν οι δημόσιες συμβάσεις στον θεμιτό ανταγωνισμό, συνέπεια του οποίου είναι η παροχή στους πολίτες καλύτερης ποιότητας στην καλύτερη τιμή.

Προτεινόμενα για εσάς