Νέα διάψευση των σεναρίων αναδιάρθρωσης

Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου στους FT
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 09:55
UPD:15:51

Σε νέα κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο παραδέχτηκε πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε θα επιστρέψει η χώρα στις αγορές για δανεισμό.

A- A A+

Σε νέα κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο παραδέχτηκε πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε θα επιστρέψει η χώρα στις αγορές για δανεισμό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, o Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα θα είναι πιο ξεκάθαρο όταν η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμφωνήσουν με την Πορτογαλία για το πρόγραμμα διάσωσής της.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ετυμηγορία πριν το καλοκαίρι και πριν η Πορτογαλία κλείσει τη συμφωνία», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να πείσει τους διεθνείς επενδυτές για το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, το οποίο, όπως είπε, «αποδείχθηκε μεγαλύτερης διάρκειας και δυσκολότερο».

«Ναι, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού ... Αλλά περισσότερο χρόνο, όχι υπό την έννοια ενός νέου προγράμματος αλλά χρόνο για να πείσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«H θέση μας είναι ότι προχωράμε με το πρόγραμμα», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ και ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης: «Υπάρχει συγκεκριμένη θέση της κυβέρνησης σε αυτό, σε επίπεδο πρωθυπουργού, υπουργού Οικονομικών, άλλων υπουργών και εμού του ιδίου. Για εμάς το ζήτημα και το στοίχημα είναι να τηρούμε τους στόχους που βάζουμε».

Η Γερμανία παραδέχτηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Η κυβέρνηση Μέρκελ περιμένει τον Ιούνιο μια έκθεση ειδικών, που θα καταδείξει εάν το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο.

Μπίνι Σμάγκι: Καταστροφική μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εκτιμά από την πλευρά του ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις εγχώριες τράπεζες και την οικονομία.

«Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, μια αναδιάρθρωση χρέους θα είναι ως αποτέλεσμα την κατάρρευση μεγάλου μέρους του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», τόνισε ο ιταλός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

«Η ελληνική οικονομία θα γονάτιζε, με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και τη διατήρηση της δημοκρατίας στη χώρα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι εν τέλει εξαρτάται από την Ελλάδα να αποφασίσει τη μελλοντική της πορεία, δεδομένου ότι θα υποστεί τις χειρότερες συνέπειες. «Ωστόσο, οι άλλες χώρες δεν θα πρέπει να την σπρώχνουν προς την καταστροφή», σημείωσε.

Ο Μπίνι Σμάγκι υποστήριξε επίσης ότι οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στην ευρωζώνη θα εξαρτηθούν από την οικονομία και τον πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι το ευρώ βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα 10% χαμηλότερα έναντι των βασικών νομισμάτων σε πραγματικούς όρους.

Ρ. Μπρούντερλε: Η ελληνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική

H ελληνική οικονομία δεν μπορεί ακόμα να ανταγωνιστεί άλλες μεγάλες οικονομίες παρόλο που έχει προχωρήσει σε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε.

«Η ελληνική οικονομία δεν είναι ικανοποιητικά ανταγωνιστική» είπε, μιλώντας σε συνέδριο.

Η Γερμανία έχει ψηφίσει μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν το όριο συνταξιοδότησης των 67 ετών, ενώ στην Ελλάδα κάποιος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ακόμα και στην ηλικία των 50, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπρούντερλε.

«Αυτό είναι αδύνατο για μένα να το εξηγήσω σε ένα Γερμανό εργαζόμενο ή φορολογούμενο», είπε.

Προτεινόμενα για εσάς