Νομικά θέματα ανακύπτουν, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τις καταβολές της ΔΕΗ προς την ΓΕΝ.Ο.Π/Δ.Ε.Η. -Κ.Η.Ε και τον Ο.Κ.Δ.Ε./Δ.Ε.Η - Κ.Η.Ε.
Αυτό προκύπτει από το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για το θέμα, που παραδόθηκε στο υπουργείο.
Στο πόρισμά του ο κ. Ρακιντζής κρίνει παράνομες όλες τις ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ οι οποίες στο διάστημα 1999 - 2010 έφθασαν στα 31,2 εκατ. ευρώ.
Η έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είχε ξεκινήσει μετά από αίτημα της υπουργού, ώστε να διευκρινιστεί το σύννομο των ενεργειών της Δ.Ε.Η. Α.Ε.
Στο πόρισμά του ο κ. Ρακιντζής κρίνει παράνομες όλες τις ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ οι οποίες στο διάστημα 1999 - 2010 (μαζί με τα ποσά που αποδόθηκαν στον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων της ΓΕΝΟΠ) έφθασαν στα 31,2 εκατ. ευρώ.
Με επιστολή της η υπουργός ενημέρωσε την Διοίκηση της Δ.Ε.Η. Α.Ε. για τα συμπεράσματα της έκθεσης ελέγχου, ζητώντας παράλληλα να μη γίνει καμία περαιτέρω καταβολή μέχρι την τελική διευθέτηση του θέματος.
Στα ευρήματα που προέκυψαν από τον έλεγχο του Γενικού Επιθεωρητή, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δαπάνες για στάθμευση και κίνηση αυτοκινήτων που ανήκουν σε πρώην εργαζόμενους ή παιδιά εργαζομένων στη ΔΕΗ, για εκδρομές ή φιλοξενία ατόμων, για εκτύπωση περιοδικών που δεν αποστέλλονταν στους παραλήπτες, για μελέτη που δεν πραγματοποιήθηκε, ή ακόμη αφορούν αγορές λουλουδιών, αρωμάτων, ποτών, ηλεκτρονικών υπολογιστών που δεν ελέγχθηκε για ποιό σκοπό αγοράστηκαν και ποιοι τους πήραν, κ.ά.
Παράνομο έκρινε ο επιθεωρητής και το δάνειο των 500.000 ευρώ που πήρε η ΓΕΝΟΠ από τη διοίκηση της επιχείρησης, ενώ από τον έλεγχο προέκυψε και φορολογικό ζήτημα αναφορικά με το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος που ισχύει για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, για το οποίο ζητήθηκε η συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών.
Το πόρισμα του επιθεωρητή εξετάζει όλες τις καταβολές προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ που έγιναν στο διάστημα 1999 - 2010. Αυτές είναι:
- Καταβολές βάσει της Συλλογικής Σύμβασης και αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου (14,1 εκατ. ευρώ): είναι παράνομες κατά τον επιθεωρητή επειδή σύμφωνα με το νόμο 1264 / 82 απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες. Επιπλέον, η ΔΕΗ δεν προβαίνει σε έλεγχο των δαπανών με αποτέλεσμα πολλές φορές να δίνονται χρήματα για κινητοποιήσεις ή νομικές υπηρεσίες που πιθανώς στρέφονται κατά της ΔΕΗ. Στο κονδύλι αυτό περιλαμβάνονται και 5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το 2005 και το 2006 για προγράμματα Κοινωνικού και Αγροτικού Τουρισμού, στα οποία θα συμμετείχε το προσωπικό της Επιχείρησης, ως επιβράβευση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και τα κονδύλια αυτά κρίνονται παράνομα για τους ίδιους λόγους.
- Για χρηματοδότηση μελέτης της ΓΕΝΟΠ (300.000 ευρώ): διαπιστώθηκε ότι η μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε, ωστόσο το ποσό δεν αναζητήθηκε ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
- Για προβολή και διαφήμιση (1,3 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με το πόρισμα: "Το αιτούμενο ποσόν καταβάλλεται από την Επιχείρηση απευθείας στον πάροχο της υπηρεσίας, χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση και διασφάλιση της αυτόνομης και διακριτής παρουσίας της. Τα πιο πάνω φαίνεται να παραπέμπουν κατ' ουσίαν σε ενίσχυση της ΓΕΝΟΠ και καταστρατηγούν, κατά την άποψή μας, τις διατάξεις του άρθρου 5, παρ. 4 του ν. 1264/82."
- Για τον ΟΚΔΕ (11,2 εκατ. ευρώ): σύμφωνα με το πόρισμα είναι ότι ο οργανισμός αυτός "αποτελεί ένα νομικό κατασκεύασμα, η αυτοτέλεια του οποίου επιτρέπει την απευθείας χρηματοδότησή του από την Επιχείρηση, καταστρατηγώντας την απαγορευτική διάταξη του ν.1264/82". Ως προς το διαχειριστικό σκέλος, δεν υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση των δαπανών και έλεγχος ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, "τα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες που παραπέμπουν σε πολυτελή ταξίδια, ακριβά γεύματα, δώρα κλπ, ή σε χρήση από μη δικαιούχους (π.χ. αγορά καυσίμων και στάθμευση αυτοκινήτων από τρίτους
- Παρακράτηση επί της μισθοδοσίας (4,18 εκατ. ευρώ). Ο επιθεωρητής λέει ότι "η παρακράτηση από τον μισθό των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. οιωνδήποτε συνδικαλιστικών εισφορών υπέρ της ΓΕΝ.Ο.Π./Δ.Ε.Η. (και των λοιπών Ομοσπονδιών) και η απόδοσή τους απευθείας σε αυτές είναι αντισυνταγματική, παράνομη και καταχρηστική.
Επιπλέον αυτών είναι το δάνειο των 500.000 ευρώ που έδωσε η ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ, το οποίο κατά το πόρισμα εκφεύγει των σκοπών της εταιρείας, δεν συνάδει με τον ρόλο της ΔΕΗ, συνιστά έμμεσο τρόπο οικονομικής ενίσχυσης της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ενώ δεν είναι διασφαλισμένη η αποπληρωμή του από τις ενισχύσεις που λαμβάνει η ΓΕΝΟΠ, αφού και αυτές θεωρούνται παράνομες.
Σύμφωνα με το πόρισμα δεν επαληθεύονται οι καταγγελίες για πρόσθετες παροχές στα μέλη του ΔΣ από το προσωπικό της επιχείρησης και για δωρεά του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η ΓΕΝΟΠ, ενώ παραμένει το ερώτημα αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με μειωμένο τιμολόγιο στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους της Δ.Ε.Η., το οποίο εκκρεμεί επί δύο και πλέον έτη.
Αναφέρεται ακόμη ότι η συνεργασία των υπηρεσιών της ΔΕΗ με το Κλιμάκιο Ελέγχου ήταν άψογη και ότι το «ατυχές» περιστατικό της κλοπής εγγράφων, την περασμένη εβδομάδα, δεν επηρέασε τον έλεγχο.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη ΔΕΗ όλα τα παραπάνω ήταν σε γνώση και της πολιτείας, «είτε διότι κατά την υπογραφή των Συμβάσεων αυτών παρίσταντο παράγοντες αυτής, είτε κατατίθεντο ενώπιον Δικαστικών Αρχών (Ειρηνοδικείο Αθηνών), είτε κατατίθεντο στην Επιθεώρηση Εργασίας».
Επίσης, η ΔΕΗ ανέφερε τα στοιχεία των Συλλογικών Συμβάσεων αποστέλλονταν και στο ΥΠ.ΕΘ.Ο., αφού αφορούσαν θέματα εισοδηματικής πολιτικής, «χωρίς ποτέ να υπάρξει καμία παρατήρηση ή σχόλιο ή άλλη άποψη επί των διαλαμβανομένων στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».
Σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι δεν είναι τυχαίο πως το πόρισμα βγήκε μια ημέρα αφού προανήγγειλε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
«Όταν ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης που είναι σε αυτή τη θέση εδώ και 7 χρόνια δεν ακούει και δεν βλέπει καμία παρανομία και ξαφνικά σήμερα "ξυπνάει" (που η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δίνει πολύ σκληρή μάχη για την σωτηρία της ΔΕΗ), αν μη τι άλλο είναι εκτεθειμένος», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Όμως πέρα από αυτό, πόσο αξιόπιστο και αντικειμενικό μπορεί να είναι το πόρισμα ενός "Επιθεωρητού" που όταν βρίσκεται με την πλάτη στο καναβάτσο με απίστευτη ευκολία αποφεύγει την αλήθεια μόνο και μόνο για να "την γλιτώσει"; Πόσο βάση μπορεί να έχει το πόρισμα ενός Δημόσιου Λειτουργού που ενώ του έχουμε εμπιστευτεί τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά -και γι αυτό θα πρέπει να είναι υπόδειγμα όλων μας- αυτός χρησιμοποιεί τη θέση του κατά τέτοιο τρόπο που εκθέτει ανεπανόρθωτα το θεσμό που υπηρετεί;», διερωτάται η ΓΕΝΟΠ.
H ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι τα χρήματα που πήρε από τη ΔΕΗ δεν είναι χορηγίες ούτε δωρεές αλλά προϊόν διαπραγμάτευσης μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και κατηγορεί τον κ. Ρακιντζή για αποδοχή χορηγιών και δωρεών.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ΓΕΝΟΠ:
«- Ο κ. Ρακιντζής έχει ζητήσει και πήρε χορηγία από τη ΔΕΗ για λογαριασμό Συλλόγου στον οποίο είναι γραμματέας ("Φίλοι της βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας"), το 2008, οπότε δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η ΔΕΗ δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του Επιθεωρητή για έλεγχο.
- Στο σπίτι του υπάρχει καμουφλαρισμένη κεραία κινητής τηλεφωνίας από την οποία εισπράττει 15.000 ευρώ το χρόνο.
Η ΓΕΝΟΠ επικαλείται επίσης πρακτικά του ΔΣ της ΔΕΗ, του 2001, στο οποίο ο Αρεοπαγίτης κ. Ν. Αγγελάκης που ήταν τότε μέλος του Συμβουλίου δήλωσε ότι οι παροχές που δίνονται προς τη συνδικαλιστική οργάνωση μετά από συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση του Νόμου.
Επαναλαμβάνει, τέλος, την αντίθεσή της στην περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ αλλά και στην εκχώρηση ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια προς ιδιώτες σε τιμή κόστους.