Τα υψηλά spreads των ελληνικών ομολόγων δεν είναι διατηρήσιμα στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης, διεμήνυσε από το Όσλο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει το ενιαίο νόμισμά της και να σταματήσει το παιχνίδι των ευθυνών που δεν επιτρέπει την πρόοδό της σε θέματα όπως η οικονομία και η ανεργία. Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση, επανέλαβε για μία ακόμη φορά.
«Αναζητάμε αποδιοπομπαίους τράγους, παίζουμε το παιχνίδι των ευθυνών ... Λέμε ότι φταίει ο Βορράς, φταίει η περιφέρεια, φταίνε οι μετανάστες. Προφανώς αυτό αποδυναμώνει την Ευρώπη, χάνουμε την προοπτική που είχαμε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη διεθνή διάσκεψη για την προοδευτική διακυβέρνηση.
Η Ευρώπη, τόνισε, δεν έχει άλλη επιλογή από το να προστατεύσει την νομισματική της ένωση, παρά το σκεπτικισμό στις αγορές και τα μέσα ενημέρωσης. «Δεν υπάρχει πισωγύρισμα για το ευρώ, όμως ούτε προχωράμε μπροστά», παρατήρησε.
«Το ελληνικό δράμα έχει στην πραγματικότητα καταστεί ευρωπαϊκό δράμα», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι «δοκιμάζεται η πολιτική βούληση και η συνοχή της Ευρώπης [...] η ευρωπαϊκή ταυτότητα, η συνολική μας ικανότητα να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τρόπο αποτελεσματικό».
Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία «συστημική αντιπαράθεση». Οι εταίροι, τόνισε, έχουν αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει να προστατεύσουμε το ευρώ, ενώ όσον αφορά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, εκτίμησε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη πιο μπροστά».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι τα υψηλά spreads των ελληνικών ομολόγων δεν είναι διατηρήσιμα στο πλαίσιο μια νομισματικής ένωσης, για να σημειώσει πως ακόμη και το ΔΝΤ αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Ωστόσο όπως επεσήμανε, οι πιέσεις των αγορών και τα συνεχή δημοσιεύματα των ξένων μέσων ενημέρωσης προάγουν φόβο.
«Στην Ευρώπη και στον κόσμο υπάρχει μία πολιτική φόβου και μία δυσπιστία στις δυνάμεις της κοινωνίας μας και σε αυτά που μπορεί να κάνει», είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι «για να πάψει να εξελίσσεται το έλλειμμα, πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί».
Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επιγραμματικά στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει (φορολογικό, κλειστά επαγγέλματα κλπ), αλλά και στα θετικά αποτελέσματα που διαφαίνονται ήδη (αύξηση των εξαγωγών, ανοδική κίνηση του τουρισμού).
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η νομισματική ένωση της Ευρώπης είχε ατέλειες και η κρίση ανέδειξε τα προβλήματα αυτά, ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα θέσπισης ευρωομολόγων, αλλά και στο νόμο για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Ωστόσο, όπως εκτίμησε, η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για ένα νέο μοντέλο «πράσινης» ανάπτυξης, ενώ η ανταγωνιστικότητα δεν περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση χρεών και ελλειμμάτων και η πρόκληση συνίσταται στον «εξανθρωπισμό» της παγκοσμιοποίησης.
Παρεμβάσεις στη συζήτηση με θέμα: «Μελλοντικές θέσεις εργασίας και ανάπτυξη: πώς μπορούν οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις να κάνουν τη διαφορά», έκαναν επίσης, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Θαπατέρο, ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Τάντιτς, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας κ. Γκίλμορ και ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί.
Την Πέμπτη στο επίκεντρο του δείπνου εργασίας των συμμετεχόντων στη διάσκεψη, βρέθηκαν η πορεία της Ευρώπης, η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας και η διακυβέρνηση με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και με πιο δίκαιο τρόπο. Στη συζήτηση ετέθη, επίσης, και το μεγάλο -όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε- θέμα της μετανάστευσης, για το οποίο οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής του.
Στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς, κατά την οποία συζητήθηκε εκτεταμένα και αναλύθηκε η κατάσταση στα Βαλκάνια, η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, καθώς και οι εξελίξεις στο Κόσσοβο, ενώ επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις.
Την ίδια ώρα ωστόσο, σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg το 85% των ερωτηθέντων επενδυτών εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, ενώ πάνω από 50% πιστεύει ότι θα χρεοκοπήσει και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις του πρακτορείου φέτος τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2010, το ποσοστό των επενδυτών που ανέμεναν χρεοκοπία της Ελλάδας ήταν 74% και 73%, αντίστοιχα. Στην έρευνα του Bloomberg συμμετείχαν 1.263 επενδυτές και αναλυτές, οι οποίοι είναι συνδρομητές του πρακτορείου.
ΛΑΟΣ
«Έχει δίκιο ο κ. Παπανδρέου ότι το θέμα μας αποτελεί ευρωπαϊκό δράμα. Δεν συμπλήρωσε μόνο ότι πρόκειται συγχρόνως και για Ελληνική κωμωδία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.