«Ενεση» ρευστότητας 200 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις

Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2011 14:16
UPD:16:39

«Ένεση» ρευστότητας 200 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των νέων και των υγιών δυνάμεων της οικονομίας που αντιστέκονται στο γενικό κλίμα απαξίωσης της χώρας.

A- A A+

«Ένεση» ρευστότητας 200 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των νέων και των υγιών δυνάμεων της οικονομίας που αντιστέκονται στο γενικό κλίμα απαξίωσης της χώρας.

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός και θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο αφορά σε επιχειρήσεις που λειτουργούν τουλάχιστον επί μία πενταετία στους κλάδους μεταποίησης, πράσινης οικονομίας, οικοδομής, μεταφορών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίοι -όπως εκτιμήθηκε με βάση έρευνα του υπουργείου, έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις ακόμη και με αρνητικούς ισολογισμούς, που απασχολούν έστω και ένα εργαζόμενο, αρκεί να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα με το ποσό των 10.000 ευρώ, με μοναδική προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Συγκεκριμένα, επιδοτείται το 50% των επιλέξιμων δαπανών μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Ακόμα, σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχουν λάβει επιχορήγηση άνω των 200.000 ευρώ κατά την τελευταία τριετία.

Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε από κονδύλια του Ειδικού Αποθεματικού Απροβλέπτων του ΕΣΠΑ και εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν 20.000 επιχειρήσεις.

Η αγορά είναι μαζεμένη και επιφυλακτική, σχολίασε ο υπουργός. «Απευθυνόμαστε σε αυτούς που δεν χάνουν τις αξίες και το κουράγιο τους, που ελπίζουν και αναζητούν θετικά πρότυπα σε όσους αγανακτούν και υποστηρίζουν ότι οι πολιτικοί είναι κλεισμένοι στο καβούκι τους και σε αυτούς τους νέους που προσπαθούν να επιχειρήσουν αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με το περιορισμένο οικογενειακό κεφάλαιο και βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών και κοιτούν στο εξωτερικό για τη δραστηριοποίησή τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ακόμη ότι το υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα που βρίσκεται στο δίλημμα «κλείνω η απολύω».

Τέλος, ανέφερε ότι θα υπάρξει ειδική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις του κλάδου τεχνολογίας και πληροφορικής.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ταυτότητα του Προγράμματος:

Αξιοποιώντας 200 εκ. ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» του ΕΣΠΑ δίνεται ένεση ρευστότητας σε 20.000 επιχειρήσεις, ενισχύοντας τις μισθοδοτικές τους δαπάνες, ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Γιατί ενισχύονται οι επιχειρήσεις μέσω του συγκεκριμένου επιχειρησιακού προγράμματος;

Το «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να ανταποκρίνεται σε κρίσεις που συνδέονται με την οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση, με στόχο την προώθηση της απασχόλησης, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τη βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας κ.α. Σήμερα, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για ένα εργαλείο άμεσης και έμπρακτης στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται από την ύφεση.

Ποια είναι η περίοδος εφαρμογής του προγράμματος;

Αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Το σύστημα θα είναι ανοιχτό μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές του Ε.Π «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» ορίστηκαν οι 11 επιλέξιμες Περιφέρειες της χώρας, δηλαδή οι οκτώ (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος, και οι τρεις (3) Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά;

Αφορά επιχειρήσεις που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

■Ιδρύθηκαν την τελευταία πενταετία

■Απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο,

■δεν έχουν λάβει επιχορηγήσεις άνω των 200.000 € κατά την τελευταία 3ετία, (σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό De Minimis)

■δραστηριοποιούνται στους κλάδους Μεταποίησης, Πράσινης Οικονομίας, Οικοδομής, Μεταφορών – Αποθήκευσης, υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας

■η κάθε επιχείρηση που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, δεσμεύεται για τη διατήρηση ή την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της. Το διάστημα της δέσμευσης θα ανακοινωθεί με τον οδηγό του προγράμματος και θα εξαρτηθεί από τις υπόλοιπες τεχνικές του λεπτομέρειες.

Γιατί είναι επιλέξιμοι οι συγκεκριμένοι κλάδοι;

Είναι οι κλάδοι που βιώνουν την κρίση πιο έντονα. Θέλουμε να στηρίξουμε τις παραγωγικές επιχειρήσεις και αυτές που παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ποιες δαπάνες ενισχύονται μέσω του προγράμματος;

Η επιλέξιμη δαπάνη αφορά κυρίως στο μισθοδοτικό κόστος της επιχείρησης, δηλαδή δαπάνες μισθοδοσίας και ασφάλισης.

Επιδοτείται το 50% των επιλέξιμων δαπανών και μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Δηλαδή, εάν κάποια επιχείρηση προσκομίσει παραστατικά αξίας 20.000 ευρώ και άνω, θα πάρει 10.000. Εάν προσκομίσει μικρότερο ποσό, θα πάρει το 50% του ποσού που έχει προσκομίσει.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου;

Ο επιχειρηματίας θα υποβάλλει την αίτησή του ηλεκτρονικά. Θα γνωρίζει άμεσα αν είναι επιλέξιμος ή όχι.

Κατά την πρώτη πληρωμή, θα γίνει έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων.

Οι επωνυμίες των επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, ενώ ο δικαιούχος θα λαμβάνει συστημένη επιστολή που θα πιστοποιεί την ένταξή του στο πρόγραμμα.

Πώς θα λαμβάνει ο δικαιούχος επιχειρηματίας την ενίσχυσή του;

Θα ανακοινωθεί με τις υπόλοιπες τεχνικές λεπτομέρειες.

Ποια είναι τα κριτήρια που θα τηρηθούν σε περίπτωση υποβολής υπεράριθμων αιτήσεων;

Θα τηρηθεί σύστημα προτεραιότητας.

Επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση - έχουν ενταχθεί στο νέο επενδυτικό νόμο ή έχουν εξασφαλίσει δάνεια μέσω ΕΤΕΑΝ, JEREMIE, προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κλπ, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα;

Ναι, αρκεί να μην υπερβαίνουν τον κανόνα De Minimis.

Προτεινόμενα για εσάς