ΥΠΟΙΚ: Επιστροφή στις αγορές στα μέσα του 2014

«Μεγάλος Φιλέλληνας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ»
Τρίτη, 05 Ιουλίου 2011 08:18
UPD:14:47

Aισιόδοξος ότι με τη βοήθεια της ΕΕ και με ανανεωμένη αποφασιστικότητα στο εσωτερικό, η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε πως στόχος είναι η επιστροφή στις αγορές στα μέσα του 2014.

A- A A+

Aισιόδοξος ότι με τη βοήθεια της ΕΕ και με ανανεωμένη αποφασιστικότητα στο εσωτερικό, η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε πως στόχος είναι η επιστροφή στις αγορές στα μέσα του 2014.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε πολύ σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και ότι πρέπει να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία όσο το δυνατόν συντομότερα μέσω μιας επιτυχημένης εκτέλεσης του προγράμματός μας», παραδέχθηκε ο ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Επιπλέον, σε συνέχεια της δήλωσης του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περί «δραστικής μείωσης της εθνικής κυριαρχίας των Ελλήνων», ο κ. Βενιζέλος τον χαρακτήρισε μεγάλο φιλέλληνα, συμπληρώνοντας ότι αναμφίβολα θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και την ευρωζώνη να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και κυρίως να αποφύγουν συστημικούς κινδύνους.

Σχετικά με την τοποθέτηση ξένων επιτηρητών στα υπουργεία, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι «δεν θα υπάρξουν επιθεωρητές» και πως δεν θα αφαιρεθούν αρμοδιότητες από την ελληνική βουλή, την κυβέρνηση ή την δημόσια διοίκηση. «Μπορούμε όλοι να καταφύγουμε στην τεχνογνωσία της ΕΕ και των άλλων καρτών μελών», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα καλά νέα για την οικονομία έρχονται από τον τομέα του τουρισμού, καθώς τα έσοδα αναμένεται να παρουσιάσουν φέτος αύξηση 10%.

Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι αποκρατικοποιήσεις και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος βρίσκονται ανάμεσα στις προτεραιότητές του και ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο για την καταπολέμηση της χρόνιας φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι θα ανακοινώσει τη σύνθεση του δ.σ. του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουλίου.

«Θα την ανακοινώσω (σ.σ.: τη σύνθεση), αφού ολοκληρώσω τις συζητήσεις με την αντιπολίτευση για τα 2-3 σημαντικά πρόσωπα, επειδή χρειαζόμαστε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ερωτηθείς τέλος σχετικά με την προειδοποίηση της S&P ότι η υιοθέτηση του γαλλικού σχεδίου για μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε σε επιλεκτική χρεοκοπία, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως είναι κρίσιμο, οποιαδήποτε μορφή πάρει η νέα βοήθεια να περιλαμβάνει αυστηρά εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών δανειστών.

«Καθώς οι αγορές είναι αυστηρές και ανηλεείς, θέλουμε τα αποτελέσματα του επόμενου προγράμματος να γίνουν αποδεκτά από αυτές, ώστε να αντιδράσουν θετικά», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη 6 Ιουλίου στο Βερολίνο προκειμένου να συμμετάσχει σε δείπνο εργασίας με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Συντονισμός κυβερνητικών δράσεων για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου

Ο συντονισμός των κυβερνητικών δράσεων για την εφαρμογή του Μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου ήταν εν τω μεταξύ το αντικείμενο της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής θα εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που συνδέονται με την εφαρμογή του Μνημονίου και του μεσοπροθέσμου προγράμματος.

Παράλληλα, η διυπουργική επιτροπή θα λειτουργεί τόσο σε επίπεδο υπουργών όσο και Γενικών Γραμματέων για τη συνεχή παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος και του καταλόγου των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Χ. Καστανίδης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μ. Παπαϊωάννου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χ. Παμπούκης, καθώς και ο υφυπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντ. Ρόβλιας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ. Τιμοσίδης, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γ. Μαγκριώτης, και Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης.

Προτεινόμενα για εσάς