Στα 900 εκατ. το όφελος από την αυξημένη συμμετοχή της ΕΕ στα έργα

Δηλώσεις Ηλ. Μόσιαλου
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2011 22:37
UPD:22:43
A- A A+

Στα 900 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το όφελος για την Ελλάδα από την αύξηση της συμμετοχής της Ε.Ε. στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στο 95% από το 85% που ήταν μέχρι τώρα, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα χρήματα αυτά του ΕΣΠΑ μπορούν να διατεθούν αλλού.

Σημείωσε ακόμη ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί κυβερνητική σύσκεψη για την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων.

Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης θα συντονίσει προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα αφορούν κυρίως στα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες εντός του Σεπτεμβρίου.

Επέκρινε παράλληλα τη στάση της ΝΔ τονίζοντας ότι «μετά την απόφαση των Βρυξελλών, κατέρρευσε η στρατηγική της που προέβλεπε την κατάρρευση της κυβέρνησης».

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν εισηγείται τη χαλάρωση των κανόνων συγχρηματοδότησης για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Ουγγαρία, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των συγκεκριμένων χωρών στα αναπτυξιακά ευρωπαϊκά προγράμματα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
O επίτροπος Γ. Χαν για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων

O επίτροπος Γ. Χαν για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αύξηση της συμμετοχής της Ε.Ε. στην χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στις ανωτέρω χώρες στο 95% από 85% που είναι σήμερα.

Το ύψος των κεφαλαίων που θα χορηγεί η ΕΕ στις χώρες αυτές θα παραμείνει το ίδιο, ωστόσο η απαιτούμενη συμμετοχή τους στα αναπτυξιακά προγράμματα θα μειωθεί.

Η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Η Ε. Επιτροπή ευελπιστεί να γίνει αυτό μέχρι το τέλος του έτους.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Εξοικονομούμε σημαντικούς εθνικούς πόρους

Η Ελλάδα έχει πλέον τη δυνατότητα να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους από την αύξηση της κοινοτικής συνδρομής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στο 95%, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της Κομισιόν για τα ποσοστά συγχρηματοδότησης των ευρωπαϊκών ταμείων.

Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι εξοικονομούμε εθνικούς πόρους για να τους αξιοποιήσουμε μέσα από πιο ευέλικτα κανάλια για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, και ταυτόχρονα επιταχύνουμε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι μετά τις συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες όλου του προηγούμενου διαστήματος και τη διαπραγμάτευση που είχαμε με τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Ιουλίου, η Ευρώπη έδειξε σήμερα, με τις δηλώσεις του προέδρου της, κ. Μπαρόζο, την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα.

Τόνισε ακόμη ότι το σχέδιο διάσωσης μετατρέπεται σταθερά σε σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας μας και κατέληξε σημειώνοντας: «Προχωράμε αταλάντευτα και αποφασιστικά για την αναστήλωση της ελληνικής οικονομίας».

ΝΔ: Καταρχήν θετική η πρόταση της Κομισιόν

Καταρχήν θετική χαρακτήρισε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, την πρόταση της Κομισιόν, σημειώνοντας πως η μείωση της εθνικής συμμετοχής διευκολύνει την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, η Νέα Δημοκρατία είχε διατυπώσει σχετική πρόταση από το Φεβρουάριο του 2010, τη χρησιμότητα της οποίας αντιλήφθηκε η κυβέρνηση αφού πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επισημαίνει ακόμη πως πρέπει να γίνει σαφές ότι τα κοινοτικά κονδύλια δεν αυξάνονται και, επομένως, με τη μείωση της εθνικής συμμετοχής, ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ, τελικά, μειώνεται.

«Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν όλη την αλήθεια: Ο ισχυρισμός του υπουργού Ανάπτυξης ότι τα κονδύλια της εθνικής συμμετοχής θα διοχετευθούν αλλού είναι εξωπραγματικός. Αν η κυβέρνηση διέθετε αυτά τα κονδύλια, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο χρηματοδοτείται το ΕΣΠΑ, δεν θα ήταν μειωμένο το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατά 47%! Καλό είναι, επομένως, να παρουσιάζουμε τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς