Αποκλιμακώνονται οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα

Στην ΕΚΤ στραμμένη η προσοχή
Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2011 13:29
UPD:15:00
REUTERS/PAUL HANNA

A- A A+

Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές κρατικού χρέους, εν μέσω προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αναλάβει δραστικότερο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη.

Οι εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ ίσως αναγκαστεί να λάβει αποφάσεις προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές οδηγούν χαμηλότερα τις αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών 10ετών τίτλων.

Νωρίτερα, η Ισπανία άντλησε ποσό ύψους 3,3 δισ. ευρώ από την πώληση τριετών και τετραετών ομολόγων, με το επιτόκιο όμως να σημειώνει μεγάλη άνοδο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2030469 .

Εν τω μεταξύ, οι ιαπωνικές αρχές παρενέβησαν στην αγορά συναλλάγματος σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τη μεγάλη άνοδο του γεν και να «θωρακίσουν» την οικονομία http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2030396 . Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε χθες και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, μειώνοντας αιφνιδίως τα επιτόκιά της προκειμένου να σταματήσει περαιτέρω ανατίμηση του ελβετικού φράγκου.

Η προσοχή στρέφεται πλέον στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Standard & Poor's στην Ευρώπη να απευθύνει μάλιστα έκκληση στην κεντρική τράπεζα να επανενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων για να στηρίξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

«Οι αγορές εξακολουθούν να κινούνται και έτσι χρειάζεται κάποιος να παρέμβει», δήλωσε ο οικονομολόγος της S&P στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France-Inter. Υποστήριξε επίσης ότι, μέχρις ότου τεθούν σε ισχύ οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει έναν προσωρινό ρόλο.

Το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ παραμένει ανενεργό εδώ και τέσσερις μήνες και πολλοί αντιτίθενται στην επανενεργοποίησή του, εκτιμώντας ότι αντιβαίνει στον βασικό στόχο της τράπεζας που είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Πέρυσι, η ΕΚΤ αγόρασε κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 76 δισ. ευρώ -που θεωρείται ότι ήταν μόνο ελληνικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά- προκειμένου να προσφέρει σταθερότητα στις αγορές.

Αμετάβλητα τα επιτόκια στην ευρωζώνη

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο στο 1,5% το βασικό της επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Προτεινόμενα για εσάς