Μπαρόζο: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2011 09:32
UPD:14:18

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Αυστραλία.

A- A A+

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Αυστραλία, όπου συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ.

Εκτίμησε επίσης ότι η Ευρώπη δεν θα επιστρέψει στην ύφεση, υπογραμμίζοντας ότι το ευρώ παραμένει ένα «ισχυρό και ανθεκτικό» νόμισμα.

«Δεν αναμένουμε ύφεση στην Ευρώπη. Οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι θα υπάρχει ανάπτυξη, μέτρια ανάπτυξη είναι η αλήθεια», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο. «Θέλω να είμαι πολύ σαφής εδώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ είναι ισχυρά και ανθεκτικά», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Κομισιόν και οι εθνικές κυβερνήσεις «κάνουν ό,τι χρειάζεται» για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα χρέους της ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις του ήρθαν λίγες μέρες μετά την εκτίμηση της Standard & Poor's ότι έχει ενισχυθεί η κίνδυνος διπλής ύφεσης στην ευρωζώνη. Ο διεθνής οίκος εκτιμά πλέον ότι η οικονομία των 17 κρατών-μελών θα «τρέξει» με ρυθμό 1,7% φέτος, έναντι 1,9% που ανέμενε προηγουμένως.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
O Ζ.Μ. Μπαρόζο για την Ελλάδα

O Ζ.Μ. Μπαρόζο για την Ελλάδα

Γερμανικές πιέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία

Μεγαλύτερη πίεση για δημοσιονομική πειθαρχία στις υπερχρεωμένες χώρες που εμφανίζουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως η Ελλάδα, ζητεί η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Βλέπουμε πόσο μεγάλες είναι οι προκλήσεις και η απαιτούμενη προσπάθεια αυτών των κυβερνήσεων προκειμένου να επιτύχουν την ανάκαμψη», δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

Αυτό, όπως είπε, απαιτεί «πολυετή πειθαρχία και επίμονη εξυγίανση», ενώ σημείωσε ότι στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται να δοθούν κίνητρα «προκειμένου να διατηρήσουν για χρόνια την αντιδημοφιλή αλλά απαραίτητη γραμμή» της εξυγίανσης.

Προτεινόμενα για εσάς