Ευ. Βενιζέλος: Είμαστε στη δίνη ενός νομισματικού πολέμου

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011 17:12
UPD:17:36

A- A A+

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη ενός ασύμμετρου οικονομικού και νομισματικού πολέμου και όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν καμία σχέση με την τυπική διαπραγμάτευση που κάνουμε με την τρόικα, επεσήμανε κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οργανωμένες φήμες, διαρροές, αναλύσεις, εστιάζουν στην Ελλάδα, την καθιστούν αποδιοπομπαίο τράγο της ευρωζώνης και της διεθνούς οικονομίας και την ωθούν στην εστία της κρίσης, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν ως αφορμή και πρόσχημα για μια οργανωμένη σπέκουλα που στοχεύει στην καρδιά του ευρώ και της ευρωζώνης, παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως η ελληνική κρίση είναι μια πολύ μικρή παράμετρος της κρίσης της ευρωζώνης και της πολύ ευρύτερης κρίσης του διεθνούς νομισματικού και οικονομικού συστήματος.

Ευ. Βενιζέλος: Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ζωτική ανάγκη για την επιβίωσή μας

Ευ. Βενιζέλος: Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ζωτική ανάγκη για την επιβίωσή μας

Πρόκειται είπε για έναν νομισματικό πόλεμο, ο οποίος αν κερδηθεί «οι πιο πολλοί θα θυμούνται μόνον τις θυσίες που έχουν υποστεί και θα μας καταλογίζουν το γεγονός ότι περικόψαμε μισθούς, συντάξεις ή ότι επιβάλαμε φόρους» και «αν χαθεί η χώρα θα αλλάξει πρόσωπο, θα χάσει δεκαετίες δουλειάς και προόδου, το συσσωρευμένο εθνικό κεφάλαιο θα απαξιωθεί και τότε δεν θα μιλάμε για πολιτικό κόστος, γιατί θα είναι πάρα πολύ μεγάλο το ιστορικό και εθνικό κόστος».

Γι αυτό κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσουν το παράδειγμα του υπουργικού συμβουλίου και να αναλάβουν τις σχετικές πρωτοβουλίες, προχωρώντας γρήγορα τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τη θωράκιση και προστασία της πατρίδας. «Δεν πρόκειται για μία στρατηγική του φόβου, δεν πρόκειται για κινδυνολογία και εκβιαστικά διλήμματα, πρόκειται δυστυχώς για μία πάρα πολύ σκληρή πραγματικότητα που δεν την διαμορφώνουμε μόνοι μας, αλλά την διαμορφώνουν οι διεθνείς συσχετισμοί», ανέφερε κάνοντας λόγο για κρίσιμη και ιστορική στιγμή, με συγκεκριμένο όμως ορίζοντα καθώς όπως είπε, κλείνει ένας κύκλος που δεν σχετίζεται μόνο με την Ελλάδα, αλλά το σύνολο της ευρωζώνης.

«Τι έχει μεγαλύτερη αξία;» διερωτήθηκε, «να παρατείνουμε λίγο τη δημοσιονομική προσαρμογή η οποία γίνεται αυτομάτως λόγω ύφεσης; Ή να θωρακίσουμε απολύτως τη χώρα ώστε να πετύχουμε την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου;»

Ο κ. Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία ψήφισης του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, τον καθρέφτη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «μέσα από τον οποίον θα ξαναγνωριστούμε ως κοινωνία, ως οικονομία, ως αγορά, ως κράτος, ως πολιτικό σύστημα».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε πως η ΝΔ συμφωνεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας ψήφισης του προϋπολογισμού του 2012, κάτι που όπως είπε, είναι σημαντικό ως μήνυμα. «Είναι μια διαδικαστική, έστω, συναίνεση, όπως έγινε και με τον εφαρμοστικό νόμο και το μεσοπρόθεσμο, που έχει πολύ μεγάλη σημασία. γιατί πρέπει να υπάρχει μια καθαρή συνεργασία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση, η αντιπολίτευση είναι αντιπολίτευση, αλλά το έργο είναι εθνικό. Και η ευθύνη -τόνισε- είναι ιστορική».

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως δεν υπήρχε περιθώριο διαφωνίας για τις διαρθρωτικές αλλαγές και αυτό το διαπίστωσε ομόφωνα και πολύ καθαρά το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Τρίτη. Με την τρόικα τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως τα έχω περιγράψει δημόσια και η συμφωνία είχε επέλθει με τον Επίτροπο Ρεν επανέλαβε, τονίζοντας πως ήταν και είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο γιατί τα πράγματα είναι σχεδόν αυτονόητα.

Έπρεπε να συζητήσουμε, συνέχισε στην ομιλία του ο υπουργός, γιατί έχουμε μεγαλύτερη ύφεση και πως μπορούμε να ανασχέσουμε την ύφεση. Δεν μπλοφάρει κανείς, ούτε θέτει σε κίνδυνο τη χώρα, ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας πως αν κάποιος νομίζει ότι αυτές οι συζητήσεις είναι χαρτοπαικτικού χαρακτήρα, δεν έχει αίσθηση της σοβαρότητας των θεμάτων αυτών για τον Έλληνα πολίτη.

Και όλα αυτά, συμπλήρωσε, δεν εξαρτώνται μόνο από το τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά αυτός που πληρώνει τα περισσότερα, δηλ. τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Γι αυτό ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι δυο κολασμένοι μήνες και για την ευρωζώνη και για την Ελλάδα, επανέλαβε γιατί έχουμε να περάσουμε από τα κοινοβούλια των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης, την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου του EFSF και οι χώρες-μέλη να λάβουν κοινοβουλευτική έγκριση για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα και για την παροχή εγγυήσεων προς τις ελληνικές τράπεζες και προς τις ξένες τράπεζες και τ’ ασφαλιστικά ταμεία για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI. Όμως όπως επεσήμανε, κάθε κοινοβουλευτική συζήτηση, ανοίγει ένα πεδίο αμφισβητήσεων, ακριτομυθιών, σχολίων, με τον καθένα να λέει με αρκετή άνεση, αυτό που σκέφτεται, χωρίς να είναι πάντα βέβαιο ότι υπολογίζει τις επιπτώσεις στις αγορές.

Προτεινόμενα για εσάς