Δυνατότητα ενίσχυσης τραπεζών με αντάλλαγμα κοινές μετοχές

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011 18:24
A- A A+

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία που προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο πιστωτικών ιδρυμάτων με αντάλλαγμα κοινές μετοχές, οι οποίες απονέμουν σε αυτό ειδικά δικαιώματα.

Με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται επίσης η κεφαλαιακή ενίσχυση που χορηγεί το Ταμείο και προσμετράται στα βασικά ίδια κεφάλαια που απαιτείται να διαθέτει ένα πιστωτικό ίδρυμα, προκειμένου να πληροί τους απαιτούμενους όρους κεφαλαιακής επάρκειας. Η συμμετοχή του Ταμείου είναι διετής.

Επιπλέον, διευρύνεται ο σκοπός του Ταμείου και προβλέπεται η δυνατότητα ενεργοποίησής του για την κεφαλαιακή ενίσχυση μεταβατικών πιστωτικών ιδρυμάτων που συστήνονται ως μέτρο εξυγίανσης του ν 3601/2007.

Η συζήτηση περί κοινών ή προνομιούχων μετοχών απασχολεί εσχάτως τον κλάδο, καθώς οι αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις που προκύπτουν από τους νέους εποπτικούς κανόνες για τις τράπεζες που έχουν ήδη υποστεί το «haircut» από τα ομόλογα και πιθανώς θα επωμιστούν πρόσθετες προβλέψεις μετά τη μελέτη της Blackrock, τις φέρουν πιο κοντά στο Ταμείο.

Η ανησυχία για τους τραπεζίτες δεν είναι στην ουσία η «κρατικοποίηση», η οποία είναι μεταβατικό στάδιο, αλλά κυρίως η επόμενη φάση που θα είναι η πώληση της τράπεζας που θα ενισχυθεί κεφαλαιακά από το ΤΧΣ, με όποιον τρόπο και σε όποια τιμή κρίνει το Ταμείο. Πιο σωστά δε, δεν πρόκειται καθόλου για κρατικοποίηση, αφού πάγια κατεύθυνση της τρόικας είναι η αποκρατικοποίηση των πάντων και σε καμία περίπτωση η επαναφορά των τραπεζών σε κρατικό έλεγχο, αλλά η ανάληψη του πλήρους ελέγχου από το ΤΧΣ.

Προτεινόμενα για εσάς