Ράιχενμπαχ: Τεχνοκρατική και μόνο η βοήθεια στους υπουργούς

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011 18:46
UPD:21:01

Ο επικεφαλής της ομάδας Δράσης για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος Χορστ Ράιχενμπαχ.

A- A A+

«Δεν συνυπογράφω, ούτε επικυρώνω αποφάσεις υπουργών, βρίσκομαι εδώ μετά το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεισφέρει τεχνοκρατικά στην υλοποίηση του προγράμματος», τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας Δράσης για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά με τον χαρακτηρισμό «γκαουλάιτερ» που του αποδίδεται (και που παραπέμπει στη ναζιστική Γερμανία) από ορισμένα ΜΜΕ, ο κ. Ράιχενμπαχ παρατήρησε λακωνικά πως «η σύγκριση με προηγούμενες καταστάσεις μου είναι ακατανόητη».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ράιχενμπαχ περιέγραψε μια πρακτική κατά την οποία η ομάδα του ακούει τους σχεδιασμούς των υπουργών, τους ρωτά σε ποιους τομείς μπορεί να συνδράμει και παρέχει την οργανωτική βοήθεια που της υποδεικνύεται από τις ελληνικές αρχές.

«Το σημαντικότερο είναι ότι έχει δημιουργηθεί μία καλή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, εμείς παρέχουμε την τεχνική υποστήριξη και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να υποστηριχτεί η υλοποίηση από την Ελλάδα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος», ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας Δράσης.

Προέταξε ακόμη την ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή και ανταγωνιστική τροχιά και για το λόγο αυτό, όπως είπε, χρειάζονται οριζόντιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Ράιχενμπαχ υπογράμμισε ότι σε αυτή του την επίσκεψη οι συνομιλητές του υπουργοί ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι και η ελληνική πλευρά δείχνει να προχωρά στις δεσμεύσεις της.

Αναφορικά με τον τομέα της υγείας, σημείωσε πως προτεραιότητα είναι να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, που είναι πολύ μεγάλη σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οσον αφορά στα ενεργειακά, σημείωσε ότι επειδή στα έργα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας απαιτείται συνεργασία με άλλους εταίρους, η παρέμβαση της Ομάδας Δράσης είναι στην κατεύθυνση αναζήτησης των δυνάμει συνεργατών.

Ο κ. Ράιχενμπαχ υποστήριξε ακόμη ότι η προσπάθεια της χώρας μας για τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου κτηματολογίου πρέπει να επιταχυνθεί, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας πως πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθούν πρόστιμα και η λειτουργία των χωματερών να συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε ό,τι αφορά τα διαρθρωτικά ταμεία, υπάρχουν, είπε ο κ. Ράιχενμπαχ, δύο ειδών δυσκολίες: οι περιορισμένοι πόροι της εθνικής συνεισφοράς και η περιορισμένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Ως προς το πρώτο έχει προταθεί από την Επιτροπή (και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της συμφωνίας) η μείωση της ελληνικής συνεισφοράς κατά 5% και η εφαρμογή του μέτρου με αναδρομική ισχύ. Ως προς το δεύτερο πρόβλημα εξετάζεται «η δημιουργία της δυνατότητας χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ένα κονδύλι 500 εκατ. ευρώ, που θα δοθεί ως εγγύηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα δώσει την αναγκαία ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς