Αύξηση των πόρων του EFSF στο 1 τρισ. ευρώ

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011 08:52
A- A A+

Tην ενίσχυση του ενεργητικού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρώτο στάδιο, ώστε να προληφθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ισπανία και την Ιταλία, αποφάσισαν οι χώρες της ευρωζώνης, παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ένας μηχανισμός που θα επιτρέψει την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσω μόχλευσης, η οποία συνίσταται στην εφαρμογή ενός συστήματος εγγύησης πιστώσεων για να εξασφαλισθεί ένα μέρος των δυνητικών ζημιών για τους επενδυτές, ως κίνητρο για την αγορά χρέους χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Στον υπάρχοντα μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προστεθεί ένα «εργαλείο», συνδεδεμένο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα δέχεται τη συμβολή αναδυομένων οικονομικών δυνάμεων, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατή η αποτίμηση αυτού του συμπληρωματικού μηχανισμού.

Η οριστικοποίηση των λεπτομερειών που αφορούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει κατά τη διάρκεια συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς