Στη Βουλή το θέμα των δεδουλευμένων των απογραφέων της ΕΛΣΤΑΤ

Παραμένουν απλήρωτοι επί πέντε μήνες
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 11:33
UPD:15:59

Στη Βουλή φέρνει με ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης το θέμα της πολύμηνης καθυστέρησης της πληρωμής των απογραφέων της ΕΛΣΤΑΤ.

A- A A+

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης το θέμα της πολύμηνης καθυστέρησης της πληρωμής των απογραφέων της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ο βουλευτής ζητεί να μάθει αν αληθεύει ότι υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλιο στη ΕΛΣΤΑΤ που αφορά την πληρωμή όσων εργάστηκαν στην απογραφή του πληθυσμού τον Μάιο και αν ναι, γιατί δεν έχει καταβληθεί πέντε μήνες μετά την εκτέλεση της εργασίας. Αν όχι, ρωτά σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το υπουργείο, προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους απογραφείς.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, μετά την καταγγελία των απογραφέων στην Επιθεώρηση Εργασίας και τη συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ, ανακοινώθηκε πως υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα και ότι η μη πληρωμή των δεδουλευμένων οφείλεται σε λάθος στη συμπλήρωση κάποιον στοιχείων των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε στους εργαζόμενους τον Ιούνιο, πως «η ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι επιχείρηση για να ανοίγουμε το συρτάρι και να σας πληρώνουμε, δεν έχουμε τα χρήματα» και να «πάτε στο υπουργείο Οικονομικών που έχει την ευθύνη για τα χρήματα σας». Αντίστοιχα ο κ. Σαχινίδης στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, είχε πει κατά λέξη «πως έχετε δίκιο άλλα δε μπορώ να κάνω κάτι. Το κονδύλι είναι προεγκριμένο και έχει δοθεί. Δε με ενδιαφέρει τι κάνει η ΕΛΣΤΑΤ, αν τα λεφτά που έχει πάρει τα ξοδεύει σε αναλώσιμα ή μισθούς». Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο ειδικός γραμματέας Επιθεώρησης Εργασίας με δική του πρόταση, έδωσε επιπλέον παράταση στην καταβολή των δεδουλευμένων.

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Παπαδημούλης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς ποιος ευθύνεται για την πολύμηνη καθυστέρηση της πληρωμής των απογραφέων.

Οξεία επίθεση στη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ εξαπέλυσε για το ίδιο θέμα το ΠΑΜΕ.

«Ψεύδονται συνεχώς, κοροϊδεύουν τους εργαζομενους, κανείς δεν παίρνει ευθύνη. Κάνουν μπαλάκι τους εργαζομενους για ένα ποσό 300 ευρώ ως 500 ευρώ που αντιστοιχεί στον καθένα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι ειναι απλήρωτοι έξι μήνες -χρονικό διάστημα που έχει ξεπεράσει ακόμα και τις αρχικές δεσμεύσεις της ΕΛΣΤΑΤ στην πρώτη διαμαρτυρία των εργαζομένων που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο (τότε, όπως αναφέρεται, η διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ είχαν δεσμευτεί και γραπτώς μέσα απο ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ότι το αργότερα σε 3 μήνες θα υπάρχει εξόφληση).

Το ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει προκλητική την απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ για το θέμα των δεδουλευμένων καθώς όπως επισημαίνει, «αντί να πει ξεκάθαρα ποτέ και πως θα πληρώσουν τους εργαζομενους, προκαλεί τους εργαζομένους σε όλη τη χώρα», ενώ «η απάντηση της Επιθεώρησης Εργασίας στην προσφυγή» των απογραφέων, είναι ότι «καλεί την ΕΛΣΤΑΤ να πληρώσει άμεσα και τους εργαζομενους να καταφύγουν αν το επιθυμούν στα ποινικά δικαστήρια, δηλαδή σε χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες».

Προτεινόμενα για εσάς