Η ιαπωνική εταιρεία Olympus παραδέχτηκε για πρώτη φορά σήμερα ότι απέκρυπτε για δεκαετίες ζημίες από επενδύσεις, σε ένα από τα μεγαλύτερα εταιρικά σκάνδαλα στη χώρα. Απώλειες μέχρι και 30% σημείωναν νωρίτερα οι μετοχές της επιχείρησης.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, κεφάλαια που συνδέονταν με την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού Gyrus έναντι 2,2 δισ.δολ. το 2008, για την οποία είχε καταβάλει το αστρονομικό ποσό των 687 εκατ. δολ σε συμβούλους, καθώς και η καταβολή 773 εκατ.δολ για την εξαγορά τριών ιαπωνικών εταιρειών, χρησιμοποιήθηκαν για να αποκρύψει απώλειες από επενδύσεις σε τίτλους που είχαν γίνει τη δεκαετία του '90.
Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί ομάδα εργασίας που θα εξετάσει τις πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης στη χώρα και θα συντάξει προτάσεις για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.
Οι αποκαλύψεις φαίνονται να δικαιώνουν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Μάικλ Γούντφορντ, ο οποίος υποστηρίζει ότι απολύθηκε τον περασμένο μήνα επειδή έθεσε ερωτήματα για τα επίμαχα κεφάλαια.
Ο πρόεδρος της εταιρείας, Σουίτσι Τακαγιάμα, επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην πρόεδρο, Τσουιόσι Κικουκάβα, στον πρώην αντιπρόεδρο Χισάσι Μόρι και τον ελεγκτή Χιντέο Γιαμάντα για τις συναλλαγές.
«Ήμουν απολύτως ανίδεος για τα γεγονότα που σας εξηγώ αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τακαγιάμα. «Οι προηγούμενες παρουσιάσεις ήταν λανθασμένες». Πρόσθεσε ότι, αν χρειαστεί, η εταιρεία θα εξετάσει το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών για ποινικά αδικήματα.
Οι επίμαχες πληρωμές ήρθαν στο φως όταν ο Γούντφορντ ανακοίνωσε ότι ήταν η αιτία της απόλυσής του. Από την πλευρά της, η Olympus αρνείτο τις κατηγορίες και ανέθεσε σε ανεξάρτητους ελεγκτές να ερευνήσουν το ζήτημα.
«Μέσω αυτή της διαδικασίας (της έρευνας), ανακαλύψαμε ότι από τη δεκαετία του '90 η γνωστοποίηση ζημιών από επενδύσεις σε τίτλους αναβάλλονταν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.