Υπέρ ενός «σκληρού πυρήνα» από χώρες με αξιολόγηση AAA η Φινλανδία

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011 18:12

O Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση για έναν «σκληρό πυρήνα» στην Ευρωζώνη αποτελούμενο από χώρες με αξιολόγηση AAA.

A- A A+

Τα κράτη της ευρωζώνης που διαθέτουν την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερο λόγο στη λήψη αποφάσεων υποστήριξαν σήμερα μέλη της φινλανδικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στο εγχώριο δίκτυο MTV3, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι τον βρίσκει σύμφωνο η ιδέα που πρότεινε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Διεθνούς Εμπορίου, Αλεξάντερ Στουμπ. «Συμφωνώ, διότι οι χώρες εκείνες που αξιολογούνται στην βαθμίδα AAA έχουν διαχειριστεί καλά τα δημοσιονομικά τους», ανέφερε ο Κατάινεν.

Σε ομιλία του στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ του Βελγίου, αλλά και σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times, ο Στουμπ ανέπτυξε την ιδέα του υποστηρίζοντας ότι «μια χώρα η οποία δεν είναι αξιολογημένη στην βαθμίδα AAA δεν είναι και η καλύτερη για να σου δίνει συμβουλές για τα δημοσιονομικά σου».

Σημείωσε επίσης ότι οι έξι χώρες-μέλη της ευρωζώνης οι οποίες τοποθετούνται από τους οίκους αξιολόγησης στη βαθμίδα AAA θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν «πυρήνα» της 17μελούς νομισματικής ένωσης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η δημιουργία μιας χωριστής προεδρίας της ευρωζώνης θα μπορούσε να «διευρύνει το χάσμα» ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός είπε ότι η διατήρηση μιας καλής αξιολόγησης του αξιόχρεου της Φινλανδίας βοηθά τη χώρα του καθώς «όσο υψηλότερη είναι η αξιολόγηση τόσο λιγότερο πρέπει να χρησιμοποιούμε τα χρήματα των φορολογούμενων για τα κόστη εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους».

Προτεινόμενα για εσάς