Πιεσμένη αναμένεται να είναι και φέτος η αγορά της πλαστικής συσκευασίας κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων διακυμάνσεων των τιμών του πετρελαίου και των παραγωγών του, με την Icap, στην πρόσφατη μελέτη της για τον κλάδο, να εκτιμά ότι το 2011 θα υπάρξει περαιτέρω πτώση της τάξης του περίπου 5% για τον υποκλάδο της εύκαμπτης συσκευασίας, ενώ αυτός της άκαμπτης θα παρουσιάσει μείωση έναντι του 2010 μικρότερη του ανωτέρω ποσοστού.
Σύμφωνα με την ανωτέρω κλαδική μελέτη τη διετία 2009-2010 σημειώθηκε κάμψη στην παραγωγή πλαστικών ειδών συσκευασίας (μείωση κατά 5,7% το 2010 σε σχέση με το 2008), ενώ το ίδιο διάστημα η συνολική κατανάλωση μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,3%, ως αποτέλεσμα της πτώσης της ζήτησης σε ορισμένες κατηγορίες πλαστικών ειδών συσκευασίας, λόγω της οικονομικής ύφεσης. Σημειώνεται πάντως ότι η συνολική εγχώρια παραγωγή πλαστικών ειδών συσκευασίας αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου 1992-2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,2%.
Την περίοδο 2005-2010 την πρώτη θέση στο σύνολο της αγοράς καταλαμβάνουν τα πλαστικά φύλλα-φιλμ, το μερίδιο των οποίων ανήλθε σε 27,1% το 2010. Ακολουθεί η κατηγορία σάκοι-σακούλες-τσάντες, που απέσπασε το 23,7% της εγχώριας αγοράς, καθώς και οι φιάλες και τα λοιπά φιαλοειδή προϊόντα τα οποία συμμετείχαν με 22% περίπου. Η κατηγορία των πλαστικών κουτιών, κιβωτίων και τελάρων κάλυψε περίπου το 8,3% του συνόλου το 2010.
Αναφορικά με την εξαγωγική επίδοση και τα βασικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την πορεία και ανάπτυξη του κλάδου, η διευθύντρια οικονομικών - κλαδικών μελετών της Icap Group,Σταματίνα Παντελαίου, επεσήμανε τα εξής: «Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς πλαστικών ειδών συσκευασίας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική άνοδος των εξαγωγών, κυρίως στα εύκαμπτα είδη πλαστικής συσκευασίας, ενώ οι κατηγορίες των δύσκαμπτων ειδών συσκευασίας χαρακτηρίζονται από χαμηλή εισαγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα.
Το 2010 ο όγκος των εξαγωγών εκτιμάται ότι κάλυψε το 29,4% της συνολικής παραγωγής.