Υποβάθμιση Βελγίου από S&P

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 19:42
UPD:26/11/2011 00:14
A- A A+

Στην υποβάθμιση του Βελγίου στο AA από ΑΑ+ προχώρησε ο οίκος αξιολογήσης S&P. Η προοπτική είναι αρνητική.

Ο οίκος αναφέρει πως το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα, ενώ επικαλείται κινδύνους για το χρηματοοικονμικό σύστημα της χώρας.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου δήλωσε πως, παρά την υποβάθμιση, η χώρα έχει μία από τις σταθερότερες αξιολογήσεις στην Ευρώπη. Πρόσθεσε πως το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν το χρέος τους. Επισήμανε ακόμη πως η υποβάθμιση ενισχύει την ανάγκη οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του 2012.

Μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ έκανε έκκληση στα έξι κόμματα που διαπραγματεύονται το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ώστε να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για τον προϋπολογισμό πριν από την Δευτέρα. «Κάνω έκκληση να τον οριστικοποιήσουμε το σαββατοκύριακο, σε κάθε περίπτωση πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα», είπε ο Λετέρμ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση RTBF.

Οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012 προσκρούουν στις διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Η κατάσταση αυτή ανάγκασε, την περασμένη Δευτέρα, τον επικεφαλής των Γαλλόφωνων σοσιαλιστών, Ελιό Ντι Ρουπό, που είχε αναλάβει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Το Βέλγιο χρειάζεται 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου το έλλειμμά του να πέσει το 2012 κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προτεινόμενα για εσάς