Μέρκελ: Η επίλυση της κρίσης θα πάρει χρόνια

Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2011 10:35
UPD:17:24

Η επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης είναι μία διαδικασία που θα πάρει χρόνια, εκτίμησε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και επανέλαβε ότι τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν λύση για την κρίση χρέους.

A- A A+

Η επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης είναι μία διαδικασία που θα πάρει χρόνια, εκτίμησε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και επανέλαβε ότι τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν λύση για την κρίση χρέους.

Στην ομιλία της ενώπιων του γερμανικού κοινοβουλίου, η κ. Μέρκελ αναγνώρισε «τις θυσίες που έχουν κάνει οι λαοί της Ισπανίας, της Ιταλίας και ιδίως της Ελλάδας» και δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν «σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ένωσης» με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Για τον λόγο αυτό, απαιτείται η κατάρτιση μιας νέας συνθήκης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα προβλέπει τη σύσταση της δημοσιονομικής ένωσης και θα επιβάλει δημοσιονομική πειθαρχία, όπως δήλωσε.

«Χρειαζόμαστε δημοσιονομική πειθαρχία και έναν αποτελεσματικό μηχανισμό διαχείρισης της κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τροποποιήσουμε τις συνθήκες ή να καταρτίσουμε νέες», υπογράμμισε η Αγκελα Μέρκελ.

«Στην Ευρώπη διαφωνούμε στις λεπτομέρειες, αλλά όχι στην ουσία», υποστήριξε η καγκελάριος στη ομιλία της στη γερμανική βουλή και επεσήμανε ότι ήρθε η ώρα «η πολιτική να αποκαταστήσει αυτό που εκείνη αμφισβήτησε: Την αξιοπιστία».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου λέγοντας ότι «η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας δεσμεύθηκε με μια πολυκομματική κυβέρνηση να δρομολογήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και έτσι εκταμιεύθηκε η 6η δόση. Τώρα είναι η ώρα της εφαρμογής. Τον Δεκέμβριο θα μιλήσουμε για το 2ο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.»

Επίσης τάχθηκε υπέρ της παραπομπής των παραβατών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δηλαδή υπέρ της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών. Η καγκελάριος στο σημείο αυτό είπε πως θα ήταν «καλύτερο να ξανασυντάσσονταν οι συνθήκες, αλλά η Γερμανία στη σύνοδο θα πάει με θέση την περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών» με στοιχείο-κλειδί ένα νέο ευρωπαϊκό χρεόφρενο. «Με το ΕΣΜ θα αποτρέπουμε κινδύνους για την ευρωζώνη», επανέλαβε η Αγκελα Μέρκελ και απέρριψε τις κατηγορίες που θέλουν τη Γερμανία να επιδιώκει την επικυριαρχία της Ευρώπης.

Παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο τους βασικούς άξονες των γερμανικών θέσεων, όπως θα παρουσιαστούν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η κ. Μέρκελ τόνισε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η αυτονομία της και πως η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα έχει άλλη αποστολή από ότι η FED, καθώς είναι αρμόδια για την σταθερότητα του ευρώ.

Τη Δευτέρα, η Γερμανίδα αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί προκειμένου να συζητήσουν την ανάγκη τροποποίησης των ευρωπαϊκών συνθηκών. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε και αυτός με τη σειρά του χθες από την Τουλόν την ανάγκη αναδιοργάνωσης των υφιστάμενων κανονισμών της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση της ευρωζώνης.

BUNDESTAG.DE

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης δράσης, παραδεχόμενος ότι η απόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση χρέους δεν ήταν αρκετά γρήγορη. «[Η κατάσταση] είναι επείγουσα. Δεν θα περιμένει ο κόσμος την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά στη χθεσινή του ομιλία.

Λαγκάρντ: Χρειάζεται συνολική απάντηση στην κρίση

ELYSEE.FR

Εν τω μεταξύ, την ικανοποίησή της για τον ρόλο που διαδραματίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η οποία «χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», εξέφρασε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είμαι πολύ ευτυχής που το ΔΝΤ βρίσκεται στη μέση αυτής της κατάστασης, αλλά με τρόπο αποτελεσματικό, όχι απαραίτητα ορατό», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό της Βραζιλίας Globo News TV.

Η κ. Λαγκάρντ παρατήρησε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης έχει υλοποιηθεί και απηύθυνε έκκληση στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια συλλογική και συνολική απάντηση στην κρίση, αν δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωπα με «μια χαμένη δεκαετία».

Επισήμανε επίσης ότι η κρίση έχει ενισχύσει τον ρόλο των αναδυόμενων οικονομιών στην παγκόσμια σκηνή, αλλά έχει οδηγήσει και ορισμένες από αυτές σε μέτρα προστατευτισμού.

Προτεινόμενα για εσάς