Ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος των επαφών για το PSI

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 14:48
UPD:15:58

Εκπρόσωποι του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) και ο επικεφαλής του, Τσαρλς Νταλάρα πραγματοποίησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη σειρά επαφών με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους.

A- A A+

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών για το PSI και τη διαδικασία εφαρμογής του στην Αθήνα, σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος το οποίο επικαλείται το Reuters. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, διευκρίνισε το ίδιο στέλεχος.

Εκπρόσωποι του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) και ο επικεφαλής του, Τσαρλς Νταλάρα πραγματοποίησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη σειρά επαφών με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Δόθηκε στην Ελλάδα μια πρόταση (από τους ιδιώτες) και θα εξεταστεί. Δεν απορρίφθηκε, αλλά δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί συμφωνία από σήμερα», είπε τραπεζίτης που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιστωτές της Ελλάδας προτίθενται να εξετάσουν την προσφορά που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του PSI αρκεί τα νέα ομόλογα που θα λάβουν να έχουν το ίδιο καθεστώς - προτιμώμενου πιστωτή - με τα δάνεια του επίσημου τομέα.

«Οι τράπεζες ήλθαν ένα βήμα πιο κοντά στην πρόταση του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι τα νέα ομόλογα θα έχουν περίπου το ίδιο πιστωτικό καθεστώς με αυτό των δανείων του επίσημου (κρατικού) τομέα», είπε.

«Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη δομή της συμφωνίας και όχι τόσο στο ύψος του επιτοκίου (των νέων ομολόγων)» ανέφερε, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που απομένει να διευθετηθούν.

Ο νέος γύρος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων ξεκίνησε από χθες στην Αθήνα, όπου βρέθηκε και ο επικεφαλής του IIF, ο οποίος συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την έκβαση του PSI», δήλωσε χθες ο κ. Βενιζέλος αρνούμενος ωστόσο να αναφερθεί σε κανένα σενάριο, αλλά και στο διαδικαστικό των διαπραγματεύσεων, τις οποίες τις χαρακτήρισε «κρίσιμες και δύσκολες».

Όπως είπε, τόσο οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση όσο και το PSI θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2012.

Στους βασικούς όρους της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου προβλέπεται hair cut ομολόγων αξίας 206 δισ. ευρώ, κατά 50% (100 δισ. ευρώ), και στους θεσμικούς θα δοθούν νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας μέχρι 35% έναντι των αρχικών και το υπόλοιπο 15% υπό τη μορφή μετρητών. Επίσης το επιτόκιο δεν μπορεί να είναι υψηλότερο του μέσου επιτοκίου των υφιστάμενων ομολόγων.

Η συμφωνία προβλέπει ακόμα τη χορήγηση ποσού ύψους 30 δισ. ευρώ για επαναγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, μετά την ολοκλήρωση του PSI, προκειμένου να εξοικονομηθούν πρόσθετα χρεολύσια, δεδομένου ότι θα επαναγοραστούν στις τρέχουσες τιμές.

Προτεινόμενα για εσάς