Αναθεώρηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης ζητεί ο Γ. Παπαστάμκος

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 15:17
A- A A+

Έκθεση της Επιτροπής Γεωργίας, βάσει της οποίας προβλέπεται αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης της Ένωσης στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης ορισμένων κρατών-μελών, υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εάν η κανονιστική πρόταση λάβει το «πράσινο φως» και από το Συμβούλιο Υπουργών, θα υπάρξει αυξημένο ποσοστό συνεισφοράς του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) υπέρ της Ελλάδος, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Λετονίας και της Ρουμανίας, και αντιστοίχως μείωση των απαιτουμένων εθνικών πόρων για τα δημοσιονομικά έτη 2011 και 2012.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Παπαστάμκος.

Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας, Γιώργος Παπαστάμκος, η ενωσιακή συνεισφορά για τα ποσά που απομένει να εκτελεστούν στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να αυξηθεί από το σημερινό ποσοστό της τάξεως του 75% σε 95% ως προς τις περιφέρειες που είναι επιλέξιμες βάσει του στόχου σύγκλισης. Παράλληλα, στο 95% θα ανέλθει το ανώτατο ποσοστό συγχρηματοδότησης και για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, και σε 85% ως προς τις λοιπές περιοχές.

Σημειώνεται ότι σε προγενέστερο κοινοβουλευτικό έλεγχο που είχε ασκήσει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ως προς την άντληση χρηματοδότησης της αυξημένης ενίσχυσης και τις επιπτώσεις στο τρέχον πρόγραμμα, η Κομισιόν είχε αναφέρει ότι δεν θα μεταβληθεί τo συνολικό ποσό για το ΕΓΤΑΑ και ότι, συνεπώς, η συνολική δημόσια χρηματοδότηση που είναι διαθέσιμη για το πρόγραμμα, θα μειωθεί κατά το ίδιο ποσό σε εθνικό επίπεδο. Στην πράξη αυτό συνεπάγεται ότι θα χρηματοδοτηθούν λιγότερα έργα και λιγότεροι δικαιούχοι. Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Παπαστάμκου ως προς τα κριτήρια αξιολόγησης του αναθεωρημένου προγράμματος που καλείται να υποβάλει η Ελλάς, η Επιτροπή σημειώνει ότι θα αξιολογήσει τις τροποποιήσεις, οι οποίες θα προταθούν.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογραμμίζει την αναγκαιότητα άμεσης εκπόνησης εκ μέρους των ελληνικών αρχών ενός στοχευμένου αναθεωρημένου προγράμματος, ώστε να διασφαλισθεί, «έστω και την ύστατη αυτή ώρα, η μέγιστη απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων υπέρ της Ελλάδος της υπαίθρου».

Προτεινόμενα για εσάς