ΕΚΤ: «Ενεση» ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Χορηγήθηκαν 489 δισ. ευρώ μέσω τριετών δανείων
Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011 12:11
UPD:20:00

A- A A+

Στη χορήγηση δανείων τριετούς διάρκειας στις τράπεζες προχώρησε για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα και να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη.

Όπως έγινε γνωστό, 523 τράπεζες ζήτησαν συνολικό ποσό ύψους 489 δισ. ευρώ, έναντι 310 δισ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι η οικονομία ενδέχεται να εισέλθει σε ύφεση εάν οι τράπεζες δεν δανείσουν στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες καταναλωτές και για αυτό τον λόγο θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να αποφευχθεί μια κρίση ρευστότητας.

«Ο δανεισμός ήταν τεράστιος... πολύ υψηλότερος από τα αναμενόμενα 300 δισ. ευρώ. Η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα έχει αυξηθεί πλέον σημαντικά», σχολίασε αναλύτρια της Newedge Strategy.

Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας, το ευρώ ανήλθε σε υψηλό μίας εβδομάδας έναντι του δολαρίου, ενώ διευρύνθηκαν τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ικανοποίηση στο Παρίσι

Την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ΕΚΤ να παράσχει δάνεια τριετούς διάρκειας στις τράπεζες εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, απαντώντας σε ερώτηση στην Εθνοσυνέλευση.

«Χαιρετίζουμε αυτήν την πρωτοβουλία, που επιτρέπει να υπάρχουν οι εγγυήσεις για απεριόριστη ρευστότητα για τις τράπεζες της ευρωζώνης σε χρονικό διάστημα 36 μηνών από τώρα», τόνισε, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «μεγάλη επιτυχία» την απόφαση.

«Είναι ισχυρή απάντηση, που αίρει πολύ μεγάλο μερίδιο της πίεσης πάνω στα τραπεζικά ιδρύματα στην ευρωζώνη, κάτι που είναι η πραγματικότητα τις τελευταίες εβδομάδες… Είναι μια θετική πρωτοβουλία, στην ορθή κατεύθυνση, που εδραιώνει την κατάσταση στα τραπεζικά ιδρύματα της Γαλλίας», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς