Κομισιόν: «Ναι» επί της αρχής στις κρατικές εγγυήσεις για την Dexia

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011 23:12
UPD:22/12/2011 00:55

Στις εγγυήσεις το βελγικό Δημόσιο μετέχει με 60,5%, το γαλλικό Δημόσιο με 36,5% και τέλος το Δημόσιο του Λουξεμβούργου με 3%.

A- A A+

Την παροχή εγγυήσεων ύψους έως 45 δισ. ευρώ στην τράπεζα Dexia όσο και στη θυγατρική της Dexia Credit εκ μέρους του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου, ενέκρινε επί της αρχής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε εγγυήσεις διπλάσιου περίπου ποσού.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η διενέργεια έρευνας σε βάθος αναφορικά με το όλο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, όσο και για την πορεία της αναγκαστικής διαχείρισης με τελικό στόχο την εκκαθάριση. Διατάχθηκε η υποβολή πορίσματος στα ενδιαφερόμενα μέρη μετά την παρέλευση ενός τριμήνου.

Στις εγγυήσεις το βελγικό Δημόσιο μετέχει με 60,5%, το γαλλικό Δημόσιο με 36,5% και τέλος το Δημόσιο του Λουξεμβούργου με 3%.

Το ερώτημα που ανακύπτει για την Επιτροπή είναι κατά πόσον αυτή η παροχή εγγυήσεων συνάδει με το κυρίαρχο καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού στην «εσωτερική αγορά».

Προς το παρόν, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι η παροχή εγγυήσεων από τα τρία κράτη μέλη συνιστά «ουσιώδη αλλαγή» στα σχέδια των τριών κυβερνήσεων έναντι των Dexia, Dexia Credit, που είδαν το φως της δημοσιότητας στη διάρκεια του περυσινού έτους και άρα «προκύπτει η ανάγκη μιας νέας προσέγγισης απέναντι στο σχέδιο ανασυγκρότησης από την πλευρά της Επιτροπής».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς