«Το πρόβλημα για την Ελλάδα χρειάζεται μία ευρωπαϊκή λύση»

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2010 22:46
UPD:09/01/2010 21:26
A- A A+

«Δεν πρόκειται για μια κρίση που αφορά μόνον την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη. Η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και για την Ισπανία, για την Πορτογαλία, για τη Λιθουανία και τη Λετονία και τις άλλες οικονομίες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρώην βουλευτής, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Coimbra, Dr. Stuart Holland, μετά το τέλος της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου (ΙΑΠ).

Ο κ. Holland σημείωσε ότι «υπάρχουν τα χρηματοοικονομικά μέσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία μπορεί να χρηματοδοτεί επενδύσεις στην υγεία, την παιδεία, την πολεοδομική αναμόρφωση, το αστικό περιβάλλον, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις νέες τεχνολογίες».

«Η Ελλάδα δεν υπολογίζει το δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έναντι του εθνικού χρέους, ούτε και οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτός, λοιπόν, είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί το πρόγραμμα διαρθρωτικών προσαρμογών που εισηγείται ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς και το πρόγραμμα μεσοπρόθεσμων επενδύσεων στον κοινωνικό τομέα, η δημιουργία θέσεων εργασίας, οι νέες τεχνολογίες και η στήριξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», επεσήμανε.

Τόνισε δε πως «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από αυτή την άποψη μπορούν να αποβούν προς όφελος της Ελλάδας, αλλά μόνον αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενεργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Η Ελλάδα εμφανίζει τις μεγαλύτερες υπερβάσεις, αλλά δεν είναι μόνη της σε αυτό το θέμα. ΓιΆ αυτό και το πρόβλημα για την Ελλάδα χρειάζεται μία ευρωπαϊκή λύση και, κατά τη γνώμη μου, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τη σωστή θέση για να υποστηρίξει αυτή τη λύση στο ευρωπαϊκό επίπεδο και πιστεύω ότι μπορεί να το επιτύχει», υπογράμμισε.

Ο κ. Holland υποστήριξε πως «οι θεσμοί υπάρχουν. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα πρόγραμμα ανάκαμψης με κοινωνική βάση και ένα πρόγραμμα επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας».

«Και νομίζω ότι», συμπλήρωσε, «όσον αφορά αυτά τα θέματα για παράδειγμα, η τρέχουσα απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι διπλή. Είναι ναι, για την εξάλειψη ενός τμήματος του χρέους, για την εξάλειψη ορισμένων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, αλλά ναι και στις μεσοπρόθεσμες επενδύσεις στην κοινωνική ανάκαμψη και την ανάκαμψη με την υψηλή τεχνολογία».

Προτεινόμενα για εσάς