Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Μ. Μπόλαρης

Αποφασιστικά μέτρα ζητά το ΒΕΘ
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2010 23:43
A- A A+

Βέβαιος ότι «του χρόνου τέτοιο καιρό» η ελληνική οικονομία θα είναι σε καλύτερη μοίρα, αν υλοποιηθεί συντεταγμένα το σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης εμφανίστηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Μάρκος Μπόλαρης, μιλώντας στο επίσημο δείπνο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να αποκατασταθεί η θεσμική λειτουργία της χώρας» και τόνισε ότι αν και τις τελευταίες ημέρες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τα νέα κυβερνητικά μέτρα ως «δύσκολα, άγρια και φορομπηχτικά», τα πράγματα «δεν είναι έτσι».

Μέριμνα της κυβέρνησης είναι, όπως ανέφερε, τα μέτρα αυτά να είναι δίκαια.

Γνωστοποίησε εξάλλου ότι έχουν γίνει περισσότερες από χίλιες παρεμβάσεις από Επιμελητήρια και φορείς με προτάσεις για τα νομοσχέδια που πρόκειται να κατατεθούν.

Αποφασιστικά μέτρα για τη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της διαφθοράς ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Σωτήρης Μαγόπουλος, τονίζοντας ότι «αυτό είναι το στοίχημα για το 2010» και ότι η Ελλάδα καλείται στη νέα χρονιά να υπερβεί τον «κακό» εαυτό της, προχωρώντας ταχύτερα στη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της.

Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η λογική της κατάθεσης φορολογικών νομοσχεδίων σε ετήσια βάση, ενόψει των προϋπολογισμών και πρόσθεσε ότι «η ανάκαμψη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από μέτρα και πολιτικές, που ενθαρρύνουν επενδύσεις, εξωστρέφεια και καινοτομία».

Ο κ. Μαγόπουλος υπενθύμισε ότι το ΒΕΘ ζητάει από τις τράπεζες να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή σε σχέση με την έκδοση μπλοκ επιταγών, ώστε να περιοριστεί η «γάγγραινα» των ακάλυπτων επιταγών, ενώ εισηγείται επέκταση του χρονικού ορίου για το σφράγισμα επιταγών και την αναγγελία στον «Τειρεσία».

Πρότεινε δε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε βάθος χρόνου (ισόποσα για εργοδότη και εργαζόμενο- κάτι που, όπως υποστήριξε, θα ωφελήσει και το ΙΚΑ, μειώνοντας την εισφοροδιαφυγή), κωδικοποίηση της νομοθεσίας (ώστε να αποφευχθούν η γραφειοκρατία, οι αλληλοσυγκρουόμενες αρμοδιότητες και οι διττές ερμηνείες) και κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ ζήτησε επιπλέον να επιμηκυνθεί κατά δύο έτη (σε πέντε χρόνια) ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, αλλά και να ληφθούν άμεσες αποφάσεις για τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης (π.χ. νέο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO-ΔΕΘ, Ζώνη Καινοτομίας, επέκταση 6ης προβλήτας).

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, επεσήμανε ότι αν κάποιος περπατήσει από τον σιδηροδρομικό σταθμό έως τη ΔΕΘ θα δει περισσότερες από 3.000 κλειστές επιχειρήσεις (από εμπορικά καταστήματα μέχρι εργαστήρια) και πρόσθεσε ότι κάποιοι τεχνοκράτες -όχι πολιτικοί- δεν έχουν καταλάβει ότι αν στραγγαλιστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το κράτος δεν θα μπορεί να εισπράξει.

Την ευχή το δεύτερο εξάμηνο του 2010 να φέρει πραγματική ανάταση της οικονομίας εξέφρασε, τέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, και επεσήμανε ότι φοβάται μήπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πεθάνουν πριν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός στήριξή τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς