BlackRock: Συγκρατημένη ανάκαμψη στις αγορές το 2010

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010 17:43

A- A A+

Το ράλι των χρηματιστηρίων που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2009 θα συνεχιστεί και μέσα στο 2010, ωστόσο, η άνοδος των αγορών θα πιο ομαλή σε σύγκριση με το 2009, εκτιμά ο κ. Ρόμπερτ Ντολ, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Μετοχικών Επενδύσεων της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης BlackRock.

«Σε τελική ανάλυση, πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι πραγματική, αλλά η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό βραδύτερο από τον αντίστοιχο μιας τυπικής ανάκαμψης» επισημαίνει ο κ. Μπολ. Μετά τη συρρίκνωση της τάξης 2%-3% το 2009, η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης με ρυθμούς ανάπτυξης 3%.

«Ωστόσο, ο δρόμος των μετοχικών τίτλων θα συνεχίσει να παρουσιάζει εμπόδια», προσέθεσε. «Από ‘δώ και στο εξής, η αγορά θα οδηγείται κυρίως από τη κερδοφορία των επιχειρήσεων και από την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, και όχι από τις παγκόσμιες πολιτικές παρεμβάσεις, από τα προβλήματα ρευστότητας ή από την ανακούφιση της εξόδου από την ύφεση».

Για την επόμενη δεκαετία, ο κ. Doll πιστεύει ότι, οι μετοχές θα σημειώσουν μια μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 6% με 8%. Οι σημερινές λογικές αποτιμήσεις και οι προοπτικές αυξημένης κερδοφορίας θα δώσουν ικανοποιητική στήριξη στο άμεσο μέλλον. «Προβλέπουμε μια αργή, κυκλική, ανοδική κίνηση, και όχι μια ισχυρή και διαρκή αύξηση στις τιμές των μετοχών, ενώ εκτιμούμε ότι θα υπάρχει μεγάλη απόκλιση ανάμεσα σε κλάδους και σε μεμονωμένες μετοχές. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η ασφάλεια στην επιλογή τίτλων καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ», τόνισε ο κ. Ντολ.

Ο κ. Doll πιστεύει ότι στις αρχές του 2010, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο πρώτο τρίμηνο, η ανεργία θα φτάσει στο υψηλότερό της σημείο, ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο. «Οι προβλέψεις μας ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας θα είναι πιο αργός από το φυσιολογικό, συνάδουν με την άποψη ότι η αύξηση στις θέσεις εργασίας θα είναι μικρή και σταδιακή, γεγονός που θα κρατήσει την ανεργία σε υψηλά επίπεδα».

Ο κλάδος των υπηρεσιών υγείας, της τεχνολογίας πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς που προτιμά ο κ. Ντολ για το 2010. Από τους κλάδους με αμυντικά χαρακτηριστικά, βασική επιλογή αποτελεί ο κλάδος υπηρεσιών υγείας, καθώς προσφέρει σχετικά φτηνές αποτιμήσεις και αξιόλογη ανάπτυξη κερδών. Πολλές από τις εταιρείες πληροφορικής ξεχωρίζουν γιατί διαθέτουν εξαιρετικά ποιοτικούς ισολογισμούς και αξιόπιστες προβλέψεις χρηματοροών. «Οι τηλεπικοινωνίες είναι μια κλασική αμυντική επιλογή», συμπληρώνει ο κ. Ντολ.

Προτεινόμενα για εσάς